Астрономи откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път

  • 23 април 2021 14:49

  • 1010
  • 1
Астрономи откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път
© Pixabay

Астрономи откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път и най-близката до Слънчевата система, съобщи Ройтерс.

Тя е толкова интересна, че получи прякора Еднорог.

Черната дупка е с маса около три пъти колкото слънчевата. Това е на долната граница за размер на тези невероятно плътни обекти с толкова голямо гравитационно притегляне, че от него не може да избяга дори светлината.

Около черната дупка обикаля ярка звезда от вида червен гигант. Те са в двойната звездна система V723 Mon.

Черната дупка е на около 1500 светлинни години (9,5 трилиона км) от Земята. Тя може да е най-близката до нас, но пак е много далечна. За сравнение най-близката звезда до Слънчевата система е Проксима Кентавър. Тя е на 4 светлинни години.

Първата открита черна дупка е по-голяма от очакваното

Уникалността на новооткритата черна дупка е в относителната й близост до Земята и в масата й.

"Името Еднорог й е дадено заради уникалността й, а и защото е в съзвездие, което се нарича така", каза ръководителят на изследването Таринду Ясинге от университета на Охайо.

Черните дупки са три категории. Най-малките са като Еднорог - образуват се от разпадането на една звезда. Масата на гигантските свръхмасивни черни дупки като тази в центъра на галактиката ни, която е на 26 000 години от Земята, е четири милиона пъти колкото на Слънцето. Открити са и няколко черни дупки с междинна маса. 

Учени откриха рядка черна дупка с помощта на нов метод

Силната гравитация на новооткритата черна дупка променя формата на звездата и тя е по-скоро удължена, отколкото сферична. Именно по този ефект е открита черната дупка.

За разлика от другите черни дупки на орбита около звезда, тази не взима материал от нея.

Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си

Възможно е да има и по-малка черна дупка - с маса 2,6 пъти колкото Слънцето в друга галактика на около 1000 светлинни години от Земята. Миналата година тя беше описана, но експерти оспориха съществуването й, допълва БТА.

Novini.bg
1010 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.23 | 20:20

1
До недоучилите учени или платени измекяри. Най-малката черна дупка е Тук на Земята и името е Топлофикация. Всичко в обсега на дупката се засмуква с нарастващо ускорение 50% суха народна пара. Има и плеяда хидри Черни дупки, Български дъщерни банки. От всеки 100лв. засмукват 30% материя и ускорено гонят 50%.

Добави коментар

Водещи новини