Учени откриха рядка черна дупка с помощта на нов метод

  • 30 март 2021 12:04

  • 652
  • 1
Учени откриха рядка черна дупка с помощта на нов метод
© Pixabay

Австралийски учени обявиха откриването на много рядък вид черна дупка със среден размер чрез нов метод, който е издал присъствието й, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър астронъми".

"Това е първото доказателство за съществуването на черна дупка със среден размер с подобна маса, равняваща се на тази на 55 000 слънца", казва Джеймс Пейнтър, докторант от университета на Мелбърн. 

Ако откритието бъде потвърдено, то ще запълни празнота, която озадачава учените във физиката на черните дупки. Въпросният обект концентрира материята си с такава плътност, че не позволява дори на светлината да се изплъзне от гравитационната му сила.

Към днешна дата са известни само две семейства, коренно различни по размер - миниатюрните черни дупки, образувани от колапса на звезди, чиято маса се равнява на до десет слънчеви, и свръхмасивните черни дупки в сърцето на всяка галактика, вариращи от милиони до милиарди слънчеви маси.

Учените си задават въпроса възможно ли е да има черни дупки с междинна маса и дали те играят роля във все още необяснимия генезис на своите свръхмасивни сродници.

Авторите на изследването отбелязват, че доказателствата за тяхното съществуване се натрупват през последните няколко години. През септември миналата година беше съобщено за съществуването на "лека" черна дупка, чиято маса се равнява на едва 145 слънчеви.

Австралийските учени са идентифицирали "своята" много по-голяма черна дупка, анализирайки данни за изригвания на гама-лъчи. Тези изключително мощни светлинни проблясъци идват от събития като експлозии на масивни звезди.

Един от тях, GRB 950830, прави забавна среща по пътя към нашата Земя, от мястото на своето излъчване, намиращо се на милиарди светлинни години.

Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си

Учените са записали светлинния му сигнал със своеобразно ехо, причинено от преминаването му в близост до черна дупка, която играе ролята на "гравитационна леща". Оказва се, че масата на черната дупка е толкова голяма, че деформира структурата на пространство-времето и изкривява пътя на светлината, преминаваща в близост до нея, удвояйки го.

Именно степента на това изместване е позволила да бъдат разкрити наличието на черна дупка и теоретичната й маса. "Смятаме, че в нашата галактика може да има 40 000 черни дупки със среден размер", казва Рейчъл Уебстър от изследователския екип.

Novini.bg
652 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.03.30 | 19:29

1
Мойте са по-редки.

Добави коментар

Водещи новини