Празнуваме Деня на театъра

27 март 2021 09:44

Празнуваме Деня на театъра
© Булфото (архив)
388 1

27 март е празник на театъра. Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт. Датата е избрана, защото на този ден се открива сезонът на "Театър на нациите".

От този ден, всяка година, един от начините на отбелязване на празника е изтъкнат артист да отправи своето годишно послание, предаде БТВ. 

Видинският драматичен театър представя постановката "Пеперудите са свободни"

За първи път през 1962 г. това прави Жан Кокто (френски поет, писател, дизайнер, художник, скулптор и режисьор). Театърът е едно от най-древните измежду 7-те изкуства. Разпространено е във всички култури на света и има свой универсален език..

Посланието на Световния ден на театъра обикновено се превежда на над 50 езика, разпространява се по медии и се чете преди постановка, ако така реши съответният театър.

Специално поздравление за Световния ден на театъра отправи и деканът на факултет „Сценични изкуства“ на НАТФИЗ чл.-кор. проф. Пламен Марков. 

„На 22 март преди 60 години е починал основателят на българското професионално театрално образование Николай Осипович Масалитинов. През септември 1925 г. той основава Театралната школа към Народния театър, в който току-що е назначен за главен режисьор.

Там се обучават назначените за статисти млади ентусиасти, бъдещи звезди на театъра и киното, които през деня усвояват всички необходими им теоретични и практически умения от елитен екип преподаватели, а вечерта играят в спектаклите заедно със своите учители. Преди това Масалитинов добива ценен опит за обучаването в театралното изкуство като пряк и близък ученик на Станиславски и Немирович-Данченко. Той, заедно с група артисти на МХТ, основава собствена частна Театрална школа в Москва, която скоро е припозната като Втора студия към МХТ. Той е и от основателите на сегашния наш НАТФИЗ през 1948 г., който е правоприемник на Държавната Театрална Школа (ДТШ) към Народния театър с ранг на полувисше образование, създадена със Закона за театъра от 1943 г. На тази снимка той е с един друг преподавател в ДТШ, а именно Хрисан Цанков. Фотографията е правена след евакуацията на Народния театър и прилежащата му школа в Пирдоп по време на бомбардировките над София през 1944 г.

Двама мъже, облечени в бяло, независимо от катастрофата около тях. Бомбардировките разрушават апартамента на семейство Масалитинови и изпепеляват безценната му театрална библиотека.

За двамата мъже на снимката се твърди, че са антагонисти, но на нея виждаме двама добри колеги, бодри и готови да продължават да обучават младите театрални таланти на България, независимо от ужасите около тях. Пандемия или бомбардировки, театърът живее! Честит ни 27 март!”, се казва още в обръщението. 

Радина Лазарова
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пешо

2021.03.27 | 17:45

1
аз не празнувам

Добави коментар

Водещи новини