Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си

  • 25 март 2021 11:58

  • 1273
  • 0
Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си
©

Астрономите, които показаха първата черна дупка на хората по света успяха да заснемат изображението на магнитното поле, което действа около ръба й, предадоха БТА и Франс прес.

Това е решаващ етап за разгадаване на тайните на тези космически чудовища, проличава от проучване, публикувано в научното издание "Астрофизикъл джърнал летърс".

На 10 април 2019 година, свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Месие /М87/, отстояща на 55 милиона светлинни години, ни беше показана под формата на тъмен кръг в средата на пламтящо сияние. Историческото изображение беше получено благодарение на международно сътрудничество в рамките на проекта с телескопа "Хоризонт на събитията". Това се оказа най-прякото доказателство, получавано някога, за съществуването на черните дупки. Това са космически обекти с толкова голяма гравитация, че нищо не може да се изплъзне от тях, дори светлината.

Първата открита черна дупка е по-голяма от очакваното

Две години по-късно учените от този проект са обогатили знанията си относно този свръхмасивен обект, който може да побере няколко милиарда слънца. В новата публикация е поместена снимка на обекта в поляризирана светлина - като през филтър. Това изображение позволи на астрономите да анализират по-добре физичните явления, стоящи зад фотоса от април 2009 година. По думите на Марти Видал, координатор на проекта, за пръв път е налице онагледяване на предишни предсказания, направени в теоретичните модели.

Поляризацията е осветила структурата на магнитното поле, намиращо се на ръба на свръхмасивната черна дупка. По този начин се е получило точното изображение на нейната форма. Това изключително силно магнитно поле е било в състояние да се противопостави на неистовата гравитация на космическия обект. По думите на астрономите се е получило нещо както равновесна точка между двете свръхмощни сили. Но това е неравна битка, защото в крайна сметка връх ще вземе гравитацията.

Магнитната сила позволява не само да се извлече материя от черната дупка, но и тя да бъде изхвърлена под формата на светлинни потоци с невероятна скорост на най-малко 5000 светлинни години от самата галактика.

Novini.bg
1273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини