Слънчево затъмнение тази година ще могат да видят единствено българите в базата на Антарктида

19 март 2021 10:15

Слънчево затъмнение тази година ще могат да видят единствено българите в базата на Антарктида
© Pixabay
461 2

На 21 март покрай Земята ще премине най-големият астероид, който ще се доближи до планетата за годината, съобщи преди дни НАСА. Той ще се движи със скорост от 124 000 километра в час и на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната.

Астероидът 2001 FO32 е с размери около половин километър и ще премине около 18:03 ч. българско време, уточни пред БТА Пенчо Маркишки от катедра "Астрономия" във Физическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.

През 2021 г. ни очакват две слънчеви и две лунни затъмнения

Скоростта му спрямо Земята е 34.4 км в секунда, като обикновено повечето близко преминаващи астероиди са с относителни скорости 7 - 13 км/секунда.

"Космическа скала с размери половин километър, от разстояние 2 млн. км, няма как да се види с невъоръжено око", уточнява Маркишки. Той пояснява, че обикновено тези обекти се наблюдават фотографски, като с добър любителски телескоп би могъл да бъде заснет във вид на преместваща се малка точица на фона на звездите. "Но това общо взето не е атрактивна снимка - като например монтажите от холивудските филми", казва Маркишки.

Много по-близо до Земята в 06:47 ч. българско време на 16 март премина друг астероид - 2021 EQ3 с размери между 16 и 36 метра, посочва физикът и уточнява, че близките преминавания на астероиди не са голяма рядкост.

Най-големият астероид лети към Земята

От по-забележителните явления от България тази година ще можем "удобно да наблюдаваме максимума на метеорния поток Персеиди в нощта на 12 срещу 13 август 2021 (около полунощ) - с активност около 100 метеора за час. Добри ще са условията за наблюдение и на максимума на втория най-активен метеорен поток в годината - Геминиди на 14 декември преди разсъмване, чиято активност е от същия порядък", казва физикът.

Той уточнява, че в ясните вечери до края на зимата и през пролетта ще може да се наблюдава планетата Марс, която сега е лесно видима в съзвездието Бик (Телец). През летните и есенните месеци ще могат да се наблюдават удобно планетите Венера (като Вечерница), Юпитер и Сатурн - веднага след свечеряване, в посока юг - югозапад.

Вижте великото съединение на Юпитер и Сатурн или втората Витлеемска звезда

Маркишки държи да обърне внимание не само на любителите астрономи, че планетите от Меркурий до Сатурн включително са достъпни за наблюдение с невъоръжено око, във вид на ярки звездоподобни обекти. "Тъкмо затова тези планети са известни още от древността. Телескоп с увеличение поне 80-100 пътиа ни е нужен, когато искаме да направим детайлни наблюдения на планетите - например да разгледаме ивиците на облачните системи в атмосферата на Юпитер и неговите 4 най-ярки Галилееви спътника, или пръстенът на Сатурн, фазите на Венера, материците и белите полярни шапки на Марс, или кратерите по Луната", съветва астрономът.

Novini.bg
461 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХХХ

2021.03.19 | 10:56

1
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА

2021.03.20 | 05:57

2
тия глупости може да ги плещи само некой охранител на убо, живял в софия и крал от кухните на началниците. бойко, ти ли си това, бе?

Добави коментар

Водещи новини