Космическият обект Оумуамуа е отломка от планета и е с формата на бисквита

  • 18 март 2021 11:27

  • 1314
  • 2
Космическият обект Оумуамуа е отломка от планета и е с формата на бисквита
© Кадър Youtube

Оумуамуа - първият по рода си "гост" от друга слънчева система, не е нито комета, нито астероид, нито има масово приписваната му форма на пура. Ново проучване показва, че загадъчният космически обект вероятно е отломка от свят, наподобяващ Плутон, и е оформен като бисквита, предаде Асошиейтед прес.

Астрономи от университета на Аризона съобщават, че странният обект изглежда е съставен от замръзнал азот, точно като повърхността на Плутон и на Тритон - най-голямата луна на Нептун, предава БТА.

Авторите на изследването Алън Джаксън и Стивън Деш смятат, че в резултат на сблъсък от ледена планета, покрита с азот, преди 500 милиона години се е откъснало парче. Тази отломка е напуснала пределите на собствената си слънчева система и се е озовала в нашата.

Смята се, че червеникавият обект представлява остатък от първоначалната си форма, след като външните му слоеве се изпаряват от космическата радиация, а впоследствие и под въздействието на Слънцето.

Оумуамуа - първият по рода си пришълец от друга слънчева система, беше открит с телескоп на Хаваите през октомври 2017 г. На местен език наименованието му означава пратеник.

Космическият обект Оумуамуа може да е на извънземна цивилизация

След появата му учени установиха, че загадъчният обект произхожда отвъд нашата Слънчева система, тъй като скоростта и пътят му предполагат, че не орбитира около Слънцето или нещо друго.

Единственият друг обект, за който е потвърдено, че идва от друга звездна система, е кометата 21/Борисов, открита през 2019 г.

Какво в крайна сметка представлява Оумуамуа? Космическият обект не се вписва в познатите категории - изглежда като астероид, но се движи като комета. За разлика от кометите обаче той няма видима опашка. Докато астрономите се колебаеха между астероид и комета, се появиха и предположения, че обектът може да е извънземен артефакт.

"Всички се интересуват от извънземни и беше неизбежно този пришълецот друга слънчева система да предизвика подобни мисли. В науката обаче е важно да не се правят прибързани заключения", казва Стивън Деш.

На базата на известни факти - яркост, размер, форма, липсваща опашка, Джаксън и Деш изготвят компютърни модели, които им помагат да определят, че Оумуамуа най-вероятно е късче азотен лед, което постепенно ерозира, подобно на смаляващ се след употреба сапун.

Учен от Харвард: Извънземни ни проучват с космическа сонда

Не всички учени обаче са съгласни с новото обяснение.

Ави Льоб, ръководител на катедра Астрономия в Харвардския университет, се придържа към първоначалното си предположение, че обектът изглежда по-скоро изкуствен, отколкото естествен, и е творение на напреднала в технологично отношение извънземна цивилизация.

Когато е в най-близката си точка до Земята, съдейки по съотношението между размерите му, Оумуамуа наподобява бисквита Орео, отбелязва Деш.

Понастоящем обектът се намира отвъд орбитата на Уран и трудно може да бъде видян, дори от телескопа "Хъбъл". Поради тази причина учените ще трябва да разчитат на първоначалните наблюдения, за да си изяснят какво в крайна сметка е обектът Оумуамуа, който, когато е видян за първи път, наподобява бисквита, но с отдалечаването си ще заприлича на палачинка.

Novini.bg
1314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.03.18 | 19:56

1
О, муам, муам е девизът на пп гроб на власт.
Миял

2021.03.18 | 20:38

2
Абе казвали ли са ти какъв идиот си?

Добави коментар

Водещи новини