Учени създадоха ранни ембриони от човешки клетки

  • 17 март 2021 21:06

  • 1310
  • 3
Учени създадоха ранни ембриони от човешки клетки
© gettyimages

Учени използваха човешки клетки, за да създадат структури, които имитират най-ранните фази от ембрионалното развитие, съобщи БТА.

Разработката ще улесни изследванията, като даде възможност да бъдат избягнати ограниченията за работа с ембриони.

Копринени буби помагат за растежа на нови мускули

Две статии, публикувани в сп. "Нейчър", описват как два научни екип разработили независимо един от друг такива модели. Едната е на екипа на Джун Ву от университета на Тексас, а другата на екипа на Хосе Поло от университета Монаш в Австралия. Учените подчертават, че разработката е само за изследователска цели, но вероятно пак ще постави етични въпроси.

"Изследването на ранното човешко развитие е наистина трудно. По същество то е черна кутия - каза биологът и специалист по стволови клетки Джун Ву. - Вярваме, че моделът ни може да даде възможности в тази област."

Екипът на Ву е използвал ембрионални стволови клетки, а другият екип - препрограмирани кожни клетки. Така специалистите са получили топки от клетки, които приличат на един от най-ранните етапи в човешкото развитие. Тези структури, наречени бластоцисти, се появяват няколко дни след оплождането на яйцеклетката, но преди клетките да се закрепят за матката и да се образува ембрион. За да ги разграничат от естествените, учените ги наричат "иБластоиди" и "човешки бластоиди".

"Те не трябва да се смятат за еднакви с бластоцистите, макар и да са отличен модел за някои аспекти в биологията" - каза Хосе Поло.

Съществува предишна лабораторна разработка на подобни структури от миши клетки, но сега за първи път учените използват човешки клетки. Новите модели съответстват на около три до 10 дена след оплождането. Миналата година учени разкриха структури, моделиращи клетки 18 до 21 дена след оплождането.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1310 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Читател

2021.03.18 | 06:07

1
В АДА ДА ГОРИТЕ,ГАДОВЕ ПРОКЛЕТИ!
Бре виж ти

2022.11.07 | 19:44

3
Явно мъжете вече са излишни!
Йахах

2022.11.07 | 19:43

2
Въри на майната си тъпак!

Добави коментар

Водещи новини