Мартеница - кандидат за "Гинес", украсява паметника на хан Аспарух в Добрич

01 март 2021 12:53

Мартеница - кандидат за "Гинес", украсява паметника на хан Аспарух в Добрич
© bulphoto (архив)
531 0

Мартеница - кандидат за "Гинес", украсява паметника на хан Аспарух в Добрич. Амулетът за здраве и късмет е кауза на Младежката организация на Българския червен кръст в Добрич и е изработен от ръцете на много майстори - деца и възрастни, съобщава БТА.

Разпъваме обредната украса в мемориалния комплекс от призори, но има още макари с изпредени бели и червени конци, каза областният координатор на младите червенокръстци, единадесетокласничката Александра Дралчева.

Честита Баба Марта!

По думите ѝ, когато мартеницата-гигант бъде изцяло опъната, нотариус ще удостовери с протокол колко километра точно е дълга.

В изработването на мартенския символ са вложили сръчност доброволци от пет общини в областта - двайсет детски градини, училища, обитателите на домовете за възрастни хора в селата Ведрина и Полковник Савово и други.

Плетем от началото на февруари, докато чрез нашите баби не преоткрихме вретеното, с което усукването на конците става много по-бързо, поясни Александра. По думите й след празниците мартеницата ще бъде обявена на търг, а със събраните средства БЧК ще финансира кампании за подпомагане на хора в нужда в областта.

Геодезистът инженер Венцислав Николов вече замерва огромния правоъгълник пред паметника, очертан с бели и червени конци. При измерването на мартеницата ще бъдат направени снимки, които заедно с удостоверението от нотариуса и показанията на свидетели ще бъдат изпратени в централата на "Гинес", добавиха организаторите.

Мая Йорданова
531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини