Недоволство заради сеч на дървета край Черноморец

  • 23 февруари 2021 10:23

  • 85
  • 0
Недоволство заради сеч на дървета край Черноморец
© Булфото (архив)

За сеч на десетки борови дървета в района около къмпинг "Кайт-Градина", предава  NOVA. В социалните мрежи се появиха клипове с огромни дървета, нарязани на метри от плажната ивица.  Според авторите на клиповете, записите са правени в края на месец януари.

Част от боровите дървета са паднали не само след бурята, но и след активна човешка намеса. 

Видеоклиповете предизвикаха сериозно недоволство в социалната мрежа. "Гледката наистина е потресаваща, имайки предвид,че нашите майки и бащи са засаждали тези дървета, създавайки един зелен пояс", заяви Росен Колев, жител Созопол. 

"За мен това не е редно, защото плачем, че нямаме туризъм, а в един момент виждаме това безхаберие и чувство за безнаказаност", категорична е и Теодора Свиридова.

След проверка на място стана ясно, че теренът вероятно е частен и се намира в землището на Созопол. Изпратените от общината експерти установили, че дърветата са повалени от зимните бури.

"И не е само, че от бурята са паднали дърветата,както казват, а погледнете как е изрязано от дънера.Това за мен е безобразие", заяви Джули Тодорова, жител Черноморец.

"Сигнали има от 2018 година, но институциите все още мълчат", посочи още Росен Колев.

От община Созопол  не се ангажираха да кажат кой стопанисва боровата горичка. Трябвало им време за проверка. Експерти от РИОСВ-Бургас направиха замерване на координатите на терена,за да установят собствениците. Според закона сеч, дори и в частен терен, не може да се извършва безразборно. "Всички дейности следва да се съгласуват, особено, когато се касае за сеч, с компетентните органи", заяви Елена Паспалев, експерт РИОСВ-Бургас.

От управата на къмпинг "Кайт- Градина", в чийто терен вероятно попадат отсечените дървета обясниха, че нямат инвестиционни намерения. 

 

Novini.bg
85 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини