Космическият апарат "Пърсивиърънс" е на точен курс за кацане на Марс

  • 17 февруари 2021 21:00

  • 1110
  • 0
Космическият апарат "Пърсивиърънс" е на точен курс за кацане на Марс
© Getty Images

НАСА обяви, че курсът на роувъра "Пърсивиърънс" е идеален за кацане на Марс, съобщи Би Би Си.

Планирано е марсоходът да кацне в кратера Джезеро, северно от екватора на планетата. Инженерите заявиха пред репортери, че не очакват да правят корекции в траекторията на космическия апарат. Всички навигационни данни показват, че той се е насочил правилно, за да се срещне с Марс в предвидения момент във времето и пространството, предава БТА.

"Още имаме възможност за маневра, ако е необходимо, но не очакваме да се наложи" - заяви Дженифър Троспър, заместник мениджър на проекта за "Пърсивиърънс".

Сигналът от защитната капсула на роувъра при навлизането му в марсианската атмосфера се очаква да пристигне на земята около 20,48 ч. по Гринуич утре (22,48 ч. българско време). Ако всичко е наред, потвърждението за кацането на робота ще пристигне около седем минути по-късно.

Марс посреща три космически апарата

След като "Пърсивиърънс" премине най-горещия слой в марсианската атмосфера, ще се разтвори парашут, ще се отдели топлинният щит, а след това и горната защитна обвивка. Ще се включат двигателите за забавяне на падането и роувърът ще бъде спуснат на повърхността от "небесен кран", който след това ще отлети. НАСА нарича тези маневри "седем минути терор".

Кацането ще се следи от Лабораторията за реактивни двигатели в Калифорния постфактум. Марс и Земята сега са отдалечени на 190 милиона километра и сигналите пътуват повече от 11 минути. Затова ще бъде невъзможно инженерите да с намесят, ако нещо се обърка. Кацането ще бъде осъществено от автономните системи на "Пърсивиърънс".

Кратерът Джезеро с дълбочина 250 метра - мястото на кацане на "Пърсивиърънс" на Марс, е избрано след години на научни дебати и спорове. Преди около 3,5 милиарда години на това място е имало езеро с размерите на Тахо, от което е водила началото си мрежа от реки. Специалистите смятат, че кратерът Джезеро може да е "събрал и съхранил древни органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво".

Джезеро е избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха, е имала езера и вероятно океани. Учените смятат, че там може да има най-малко пет типа скали, сред които глини и карбонатни скали, и вероятността да се намерят следи от минал живот е по-висока.

За неспециалистите "Пърсивиърънс" изглежда точно като "Кюриосити", роувъра който кацна в кратера Гейл през 2012 г.

"Пърсивиърънс" е с размерите на автомобил -дълъг е три метра и широк 2,7 метра. Има шест колела. Теглото му е 1040 килограма. Но вътрешно новият марсоход е доста различен, с усъвършенствани инструменти, с които ще търси отговори на нови научни въпроси. Екипът се надява той да е и по-здрав от предшественика си. Колелата му са усъвършенствани, така че да могат да се справят по-добре с острите камъни на Марс, а и с песъчлив терен. Любителите на космоса могат да очакват и подобрено мултимедийно преживяване. Мисията е с повече от 20 камери и два микрофона. Две от камерите са на минихеликоптера, който ще бъде пуснат да лети в разредената марсианска атмосфера.

Хеликоптер на НАСА ще полети на Марс

Това ще е първата мисия на НАСА след спускаемите апарати "Викинг" през 70-те години на миналия век, която ще търси пряко признаци за живот. Другите мисии се опитваха да установят дали планетата е била обитаема. "Спирит" и "Опортюнити", а след това и "Кюриосити" установиха, че Марс някога е бил по-топъл и влажен и химически е бил подходящ за съществуване на микробни организми. "Пърсивиърънс" сега ще търси следите от този примитивен живот, ако е съществувал, и ще вземе проби, които да бъдат върнати на Земята от друга мисия.

"Пърсивиърънс" е петият роувър, който НАСА изпраща на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012).

"Пърсивиърънс" беше изстрелян с ракета-носител "Атлас V" от Кейп Канаверал във Флорида на 30 юли.

Novini.bg
1110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини