Кофеинът променя мозъка

  • 17 февруари 2021 16:39

  • 3122
  • 1
 Кофеинът променя мозъка
© Pixabay

Изследователи от университета в Базел са установили как редовната консумация на кофеин влияе върху сивото вещество на мозъка. Резултатите от експериментите са публикувани в списание Cerebral Cortex, пише "Монитор".

В проучването участва група от двадесет млади хора, които редовно пият кафе. Експериментът беше разделен на два десетдневни етапа. В първия период те взимаха хапчета с кофеин; през втория - хапчета с плацебо. В края на всеки интервал от време учените изследвали обема на сивото вещество на доброволците и качеството на съня им.

Според получените данни дълбочината на съня на участниците е еднаква, независимо дали са приемали кофеин или капсули с плацебо. Изследователите обаче откриват значителна разлика в обема на сивото вещество: той е по-висок при тези, които не приемат кофеин.

Разликата е особено забележима в десния медиален темпорален лоб, включително хипокампуса, мозъчната област, отговорна за консолидирането на паметта.

Кофеинът ни прави лесни за убеждаване

"Резултатите от проучването не показват отрицателен ефект на кофеина върху мозъка. Но е ясно, че когато се консумира ежедневно, той влияе върху когнитивните функции", каза професор Каролин Райхeрт от Базелския университет.

В крайна сметка експертите стигнаха до заключението, че след десет дни въздържание от кафе, мозъчната тъкан на субектите се възстановява.

Novini.bg
3122 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ала

2021.02.18 | 12:02

1
Пълни глупости!

Добави коментар

Водещи новини