Японски учени ще изследват източника на силна топлина на астероида Рюгу

  • 05 февруари 2021 16:02

  • 990
  • 0
Японски учени ще изследват източника на силна топлина на астероида Рюгу
© Getty Images

Японски космически експерти ще изследват проби от почвата, върнати от далечен астероид, опитвайки се да намерят източника на топлина, който е променил небесното тяло, в търсенето им на данни за произхода на Слънчевата система и живота на Земята, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Специалисти от Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) съобщават, че са направили предварително проучване на 5,4 грама почва - много повече от минималната проба от 0,1 грама, на която се надяваха. Образците от астероида Рюгу, отдалечен на 300 милиона километра от нашата планета, бяха върнати обратно на Земята от космическия апарат "Хаябуса-2" през декември миналата година.

Около 3 грама от черните гранули са от повърхността на Рюгу и са събрани от апарата при първото му кацане през февруари 2019 г. Около 2 грама по-големи фрагменти, до около 1 сантиметър, са взети под повърхността на кратера, който "Хаябуса-2" направи през април същата година, при второто кацане на сондата на астероида през юли 2019 г.

Въз основа на анализ на данни, предадени от "Хаябуса-2", учени от ДЖАКСА установиха, че астероидът Рюгу е бил изложен на изключително високи температури както на повърхността, така и под нея, вероятно причинени от вътрешен източник на топлина или планетарни сблъсъци, а не от топлина от Слънцето.

Капсулата с проби от астероида Рюгу пристигна в Япония

Кохеи Китазато, планетолог от университета на Айзу, работещ съвместно с ДЖАКСА, съобщи, че екипът му е открил индикации за топлина, надвишаваща 300 градуса Целзий, както на, така и под повърхността на астероида.

Ученият обяснява, че почвата под повърхността не би могла да достигне тази температура само от слънчевата топлина. Специалистът допуска, че радиационната вътрешна топлина или планетарни сблъсъци са оказали въздействие върху Рюгу, когато астероидът все още е бил част от родителското си тяло преди милиарди години, причинявайки изпаряване на водата му.

ДЖАКСА продължава първоначалното изследване на пробите от астероида преди по-пълни проучвания през следващата година. Учените ще изследват и възможни следи от органични вещества, търсейки улики за произхода на Слънчевата система и живота на Земята.

След изследванията в Япония, част от пробите ще бъдат споделени с НАСА и други международни космически агенции за допълнителни проучвания.

Космическият апарат "Хаябуса-2" продължава 11-годишната си експедиция до друг малък и отдалечен астероид - 1998KY26, за да проучи възможните защити срещу летящи към Земята метеорити. Същевременно сондата провежда различни тестове, които могат да бъдат използвани в бъдещи японски космически мисии, включително планираната за 2024 г. за връщане на проби от една от марсианските луни.

Novini.bg
990 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини