Австриец завеща милиони евро на френско село, крило го от нацистите

29 януари 2021 15:20

Австриец завеща милиони евро на френско село, крило го от нацистите
© pixabay
1600 0

Австриец, избягал от нацистите със семейството си през Втората световна война, завеща голяма част от състоянието си на френско село, чиито жители ги укривали в продължение на години, съобщава БТА.

Ерик Швам, който почина на 90-годишна възраст на 25 декември, поиска в завещанието си изненадващият подарък да отиде за Шамбон-сюр-Линьон, което е разположено на отдалечено планинско плато в Югоизточна Франция. Селото имало голяма протестантска общност, известна с това, че дава убежище на хора в нужда.

„Това е голяма сума за селото“, каза кметът Жан-Мишел Ейро.

Откриха останки от кораб, в който може да е била натоварена Кехлибарената стая

Той отказа да посочи точната сума, тъй като формалностите около завещанието още се уреждали, но неговата предшественичка на поста заяви пред местен уебсайт, че два пъти се е срещала с Швам и съпругата му, че става дума за около 2 милиона евро. Швам и семейството му пристигат в селото през 1943 г. и били скрити в училището по време на войната, като останали до 1950 г. Той по-късно следва фармация и се жени са католичка от региона на Лион, където те живели.

Ейро каза, че Швам поискал парите да бъдат използвани за образователни и младежки инициативи, в частност за стипендии. Шамбон-сюр-Линьон е приютило и защитило 2500 евреи по време ва втората световна война, а жителите му са почетени като „Праведници на света“ от израелския мемориален център на Холокоста „Яд Вашем“.

През вековете селото е приемало различни хора, бягащи от религиозно или политическо преследване – от свещеници, принудени да се крият по време на Френската революция, до испански републиканци през гражданската война в родината им през 30-те години на XX век, а през последните години – мигранти и бежанци от Близкия изток и Африка.

Мая Йорданова
1600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини