Палеонтолози откриха кехлибар на 99 милиона години с праисторическа мравка, впила челюсти в жертвата си

Палеонтолози откриха кехлибар на 99 милиона години с представител на отдавна изчезнали предшественици на мравките, който е впил челюсти в жертвата си, съобщи "Сайънс алърт".

Свирепият хищник е новоидентифициран вид праисторическа мравка Ceratomyrmex ellenbergeri. Кехлибарът е първото свидетелство за процеса на хранене на мравките от ада. Жертвата е изчезнал сродник на хлебарките.

"Фосилизираното поведение е нещо изключително рядко, особено на хищник - каза Филип Бардън, който изследва социална еволюция на насекомите в технологичния институт на Ню Джърси. - Като палеонтолози предполагаме за функцията на древни характеристики по наличните данни. Да видим как изчезнал хищник улавя жертвата си, е безценно". Думите му са цитирани от БТА.

Палеонтолози откриха фосил на гигантска риба в Аржентина

Мравките са сред най-разнородните създания на планетата ни. На науката са известни над 12 500 вида, като специалистите предполагат, че още 10 000 чакат да бъдат открити. Никой от тях обаче не прилича на откритите в кехлибари в Мианма, Канада и Франция.

Най-особени са челюстите на "мравките от ада". Те не приличат на никое от съвременните насекоми. Долната им челюст се движи нагоре, за да притисне жертвата към рогоподобна лопатка отгоре. И други древни мравки от ада имат такъв рог, но фосилът на 99 милиона години е първото доказателство в подкрепа на тази теория.

За разлика от тях челюстите на съвременните мравки се движат хоризонтално.

Първата "мравка от ада" е открита преди стотина години.

Палеонтолози представиха най-стария охлюв, запазен в кехлибар

Коментари

 1. 2021.01.12 | 22:12
  Тази новина е от преди пет месеца
 2. 2021.01.12 | 14:13
  Вместо да ни пишете за мравки тук,напишете нещо за паричките на Сашо Шопара от СДС-то и за тези, на Драгалевския гърбат @й дук.
  1. 2021.01.12 | 22:05
   Кажи за Гергов пловдивския панаир и Черепухата нещо.
  2. 2021.01.12 | 15:42
   ... глупостта не мори , а мъчи ... Ганьо
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет