Учен: Извънземен разузнавач ни е наблюдавал през 2017 г.

  • 04 януари 2021 12:37

  • 10834
  • 3
Учен: Извънземен разузнавач ни е наблюдавал през 2017 г.
© ESA/Hubble /NASA/ESO Astronomy/M. Kornmesser

В книгата си „Извънземни: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“, която в САЩ се пуска в продажба на 26 януари, физикът-теоретик от Харвардския университет Ейви Льоб излага теорията си за обект с особена продълговата форма, който е влязъл в нашата Слънчева система преди няколко години, пише DarikNews.

Въпросният обект, наречен „Оумуамуа“, е наблюдаван за първи път чрез телескопа Pan-STARRS в обсерваторията „Халеакала“ на Хаваите през 2017 г.  Изследователите установяват, че той е преминал през равнината на еклиптиката на 6 септември от посоката на Вега, звезда в съзвездие Лира, което е на около 25 светлинни години от нашата планета.

Само три дни по-късно, Оумуамуа („разузнавач“ на хавайски) започва да се ускорява към слънцето, преди в крайна сметка да се приближи до Земята на 7 октомври, и "бързо да се придвижи към съзвездието Пегас и тъмнината отвъд", според Льоб.

Някои учени твърдят, че Оумуамуа, който се смята за първия междузвезден обект, открит в нашата слънчева система, е просто друга комета. Но Льоб, който е председателят на астрономическия отдел на Харвардския университет, отхвърля това предположение, тъй като твърде много залага на „познатото“.

Учени предложиха нови обяснения, свързани с небесното тяло Оумуамуа

„Какво би станало, ако пещерен човек види мобилен телефон?“, запита той в разговор с „Ню Йорк Поуст“. "Тъй като той е виждал само скали през целия си живот, то би си помислил, че това е просто лъскава скала."
 

Льоб посочва две многозначителни подробности, които предполагат, че Оумуамуа не е просто комета, а по-скоро част от извънземна технология. Първият детайл са размерите на обекта, тъй като той е описан като от „пет до 10 пъти по-дълъг, отколкото е бил широк“. Льоб твърди, че такава форма, подобна на пура, не е типична за естествен космически обект.

Физикът обаче добавя, че най-важната подробност, подкрепяща неговата теория, е движението на „Оумуамуа“. „Прекалено рязкото отдалечаване от слънцето беше сламката, която счупи гърба на камилата“, каза той.

Льоб обяснява, че гравитационната сила на слънцето би накарала даден естествен космически обект да се движи по-бързо с приближаването му, като в крайна сметка би изтласкала обратно това тяло назад, карайки го да се движи по-бавно, докато се отдалечава.

Космическият обект Оумуамуа може да е на извънземна цивилизация

Льоб посочва, че това не се е случило с Оумуамуа, който се е ускорил „леко, но статистически до изключително значима степен“, тъй като се е отдалечавал все повече и повече.

„Ако не сме сами, дали точно ние сме най-умните деца в блока?“, попита Льоб. "Ако е имало вид, който се е елиминирал чрез война или промяна на климата, ние бихме могли да се обединим и да се държим по-добре. Вместо това губим много ресурси на Земята, борейки се помежду си и с други негативни неща, което е голямо разхищение и загуба“.

Критиците на професора пък са убедени, че той подхвърля в медиите теорията си за някакъв космически разузнавач на друга цивилизация, за да подклажда интереса и да вдигне продажбите на книгата си.

Artist’s impression of the interstellar asteroid `Oumuamua Credit: ESA - European Space Agency/ Hubble Space Telescope, NASA - National Aeronautics and Space Administration, ESO Astronomy, M. Kornmesser

Публикувахте от Hubble Space Telescope в Сряда, 27 юни 2018 г.
Novini.bg
10834 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
любомир

2021.03.21 | 15:45

3
Ако си направим труда да прочетем Библията, защото тя се чете много трудно, ще видим, че там всичко е описано. От големия взрив, през генното инженерство, до прилагане ин витро процедури. Въпросите са каква е била целта на този експеримент и какви са плановете на "творците" за бъдещето на човешката цивилизация?
Ивайло Занев

2021.01.04 | 16:38

2
Извън земните не са шпиони защото са на земята от хиляди години преди да се появи човека. По вероятно е хората да са шпиони срещу тях, защото извън земните не се крият със летящите си чиний от хората . Дори се показват за да бъдат забелязани от хората. Военните стрелят по тях когато ги забележат. Но Извън земните само им демонстрират своето превъзходство без да ги унищожават. Засрамени военните запазват срещите с НЛО строго секретни. Но след няколко десетилетия ги разсекретяват и срещите им с НЛО стават известни с подробности.
Алипи Войнов

2021.01.04 | 16:12

1
Разузнавателни кораби не правят впечатление защото преди хиляди години те посещават земята. Тези разумни същества са със хиляди години преди нас и технологията им е с хиляди години по напред от нашата. Дори древните хора са ги мислели за богове. На много места по света има древни рисунки издълбани в скалите на космически кораби. Много учени смятат че човека не е произлязъл от маймуна а това е екперимент на извън земни. Защото съвременната техника на човека е по примитивна отколкото на извън земните преди хиляди години, но с тази теника може да се създаде по изкуствен начин човек и някое животно.

Добави коментар

Водещи новини