Антарктически тюлени общуват в стил "Междузвездни войни"

  • 29 декември 2020 18:06

  • 687
  • 0
Антарктически тюлени общуват в стил "Междузвездни войни"
© Pixabay

Тюлените на Уедъл цвърчат и подсвиркват под леда на Антарктида на ултразвукови честоти, недоловими за човешкото ухо. Издаваните от тях странни звуци напомнят за космическа битка от Междузвездни войни", пише сп. "The Journal of the Acoustical Society of America", позовавайки се на американско изследване.

Представителите на вида се гмуркат на дълбочина 600 метра и могат да останат под вода до 80 минути.

Откакто зовът на тюлените на Уедъл е разпознат на звукова честота през 1982 г. се смята, че те общуват само на ниво, достъпно за хората.

Тюлените могат да имитират човешката реч и песни

Биолози от университета на Орегон обаче са установили, че тюлените са способни да общуват и на ултразвукова честота, надвишаваща 20 килохерца, предава БТА.

Изследователите са регистрирали девет вида тонални ултразвукови вокализации на честоти до 50 килохерца. За сравнение - хората могат да чуват в звуковия диапазон от 20 до 20 000 херца (20 килохерца).

Експертите все още не могат да обяснят какво означават тези свръхзвукови "преговори". Едно от възможните обяснения е, че по този начин тюлените излъчват сигнали, за да се различават помежду си от други животни. Възможно е също така те да използват ултразвука за ехолокация, което им позволява да се ориентират в тъмното.

Novini.bg
687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини