Със собственоръчно изработени коледарски геги ученички от Елена спечелиха първи места в национален конкурс

14 декември 2020 14:02

Със собственоръчно изработени коледарски геги ученички от Елена спечелиха първи места в национален конкурс
© Община Елена
264 0

Със собственоръчно изработени коледарски геги две ученички от Елена са спечелили първи места в национален конкурс, съобщават от пресцентъра на общината.

Седмокласничката Мия Василева и четвъртокласничката Яна Василева са завоювали първите места в своите възрастови групи от Националния конкурс по народно приложно изкуство "От Коледа до Васильовден", организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата.

Община Ямбол обяви конкурс за най-красива външна коледна украса

Двете са възпитанички на кръжока по живопис и приложни изкуства към Центъра за подкрепа за личностно развитие във възрожденския град с ръководител Мирослав Лазаров. Негова е идеята за коледарските геги - обреден реквизит на коледарските дружини, които в Еленския край и до днес поддържат традициите. Гегите са и сред фолклорните предмети, натоварени с апотропейна сила, вярва се, че предпазват хората от злини и вреди.

Момичетата са направили собственоръчно гегите от липова дървесина и са ги украсили с длето,четка и пирограф. Центърът за подкрепа за личностно развитие в Елена е обявил онлайн конкурс за деца от 6 до 15-годишна възраст за коледни украшения, картички и рисунки. Авторите на творбите, събрали най-много гласове, ще бъдат наградени.

Мая Йорданова
264 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар