Дешифрираха един от текстовете на серийния убиец Зодиак

  • 12 декември 2020 13:30

  • 2711
  • 3
Дешифрираха един от текстовете на серийния убиец Зодиак
© Pixabay

Група специалисти от САЩ, Австралия и Белгия дешифрира едно от съобщенията на серийния убиец Зодиак, изпратено на американския вестник "Сан Франциско кроникъл" през ноември 1969 година, съобщи сайтът на изданието.

Посланието, получило названието "Шифър 340"/ по количеството на знаците в оригинала на съобщението/, било разчетено от трима специалисти. От американския разработчик на софтуера Дейвид Оранчак, от белгийския програмист Ярл ван Ейке и от австралийския математик Сам Блейк.

"Надявам се, че вие весело си прекарвате времето, в опит да ме заловите Телевизионното шоу, в което се говореше за мен, това не бях аз. Не се боя от газовата камера, защото с нейна помощ ще се окажа в рая по-рано. Сега разполагам с достатъчно роби, които да работят за мен.

Докато другите няма да имат нищо, когато попаднат в рая и се боят от смъртта. Аз не се боя, тъй като зная, че моят нов живот ще бъде лек след райската ми смърт", гласи разчетеният текст.
 

В него не се разкрива името на престъпника. Клонът на ФБР в Сан Франциско отбеляза в страницата си в Туитър, че следствието по делото Зодиак продължава. Служителите изтъкнаха, че им е известно за дешифрирането на криптограмата на серийния убиец, но заради продължаващото разследване и заради паметта на убитите, Бюрото ще се въздържи от коментари.

"Шифърът 340" е втората криптограма на Зодиак, която беше успешно разчетена. Първата, "Шифър 408" беше дешифрирана от учител от калифорнийския град Салинас и от неговата съпруга. В нея престъпникът обясняваше, че обичал да убива, защото това било забавно.

Йоркширския изкормвач умря от COVID-19

Зодиак е псевдоним на серийния убиец, върлувал през 60-те години в щата Калифорния. Личността на маниака и досега не е установена. Той пишеше на полицията и във вестниците, хвалейки се за своите престъпления Полицията свърза с престъпника 5 смъртни случая, въпреки че самият Зодиак твърди, че е извършил 37 убийства. 

Novini.bg
2711 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
йокин

2020.12.13 | 19:30

3
Като,Изкормвача.И той се подиграва с разследващите.
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.12 | 22:23

2
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
Зина

2020.12.12 | 14:59

1
Тъпак

Добави коментар

Водещи новини