Стари фотографии връщат спомена за коледуването в Добруджа в изложба в Добрич

  • 07 декември 2020 14:07

  • 370
  • 0
Стари фотографии връщат спомена за коледуването в Добруджа в изложба в Добрич
© Facebook

Стари фотографии връщат спомена за коледарските дружини и коледуването в Добруджа през 30-е и 40-е години на миналия век, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич за празничната изложба на книги, снимки, грамофонни плочи, дискове и видеофилми.

Експозицията "Коледа в художествен текст и музика" е достъпна от днес до края на декември. Заедно с архивните снимки са стихове за деца на Дора Габе и колекция от пъстроцветни, озвучени, светещи издания за най-малките читатели - "Коледа идва" и "Зимна приказка" на Биатрикс Потър, "Дванадесет дара за Дядо Коледа" от Маури Кунас, сборника с коледни стихове и разкази "Бъдни вечер" на български поети и писатели.

Детски литературен конкурс предизвиква млади писатели

В поредицата е и разказаната история от германския писател Вернер Тусвалднер за създаването на популярната коледна песен "Тиха нощ! Свята нощ", чието послание и тази година ще обиколи целия свят, посочват от библиотеката.

В изданието е публикуван и българският превод от Асен Разцветников на песента, позната на повече от 140 езика. Част от изложбата са и "Вълшебни коледни истории" - сборник с вдъхновяващи разкази на Чарлз Дикенс, Томас Харди, Ан Бронте, Джордж Елиът, романът на Съмърсет Моъм "Една Коледа в Париж", забавната книга на Джон Гришам "Да пропуснеш Коледа", сборникът с криминални разкази на Жорж Сименон "Коледата на Мегре" и още много други.

Грамофонните плочи и дискове с песни и филми от библиотечната колекция са съхранили празнични изпълнения на детския хор "Маестро Захари Медникров".

Коледа в художествен текст и музика Пред светлите коледни празници, от 7 декември 2020 г. във фоайето на Регионална...

Публикувахте от Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич в Неделя, 6 декември 2020 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини