Мравуняк с живи мравки става част от експозицията на Регионалния природонаучен музей в Пловдив

  • 02 ноември 2020 19:22

  • 526
  • 0
Мравуняк с живи мравки става част от експозицията на Регионалния природонаучен музей в Пловдив
©

От днес посетителите на музея ще могат да наблюдават организацията в мравуняка на интересен вид мравки от Южна Европа и Северна Африка. Видът мравка-жътвар (Messor barbarus) е известен с големите поражения, които нанася на обработваемите земи в Испания.

Там те са най-често срещаните мравки в полетата, където се отглеждат семена. В една колония от мравки задължително присъства царица, която при този вид достига почти 2 см дължина. По-дребни на размери са мравките-работнички, войниците и мъжките. В музея мравките ще имат свой дом в зала „Безгръбначни“, изграден в пространството под кошера с живи пчели.

Новата придобивка е факт, благодарение на младшия стажант на музея Огнян Костов, който е на 12 години и вече отглежда няколко вида мравки у дома. Мравчената колония ще се поддържа основно от него. Огнян е част от група деца със засилен интерес в сферата на природните науки, които редовно посещават музея и взимат участие в работата на уредниците на различните отдели, за да трупат нови знания и опит.

Програмата е озаглавена „Младши стажант“ и е отворена за деца от различни възрастови групи.

Последвайте канала на

Novini.bg
526 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини