Планктонът е надживял динозаврите, като е променил начина си на хранене

02 ноември 2020 10:29

Планктонът е надживял динозаврите, като е променил начина си на хранене
© Pixabay
472 0

Планктонът е оцелял от бедствието, предизвикано от астероида, убил динозаврите преди 65 милиона години, като е променил начина си на хранене и от фотосинтеза е преминал на бактериална храна, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

Учени от Великобритания и САЩ изследваха как фосили на микроскопични водорасли се променят след падането на астероида. Те откриха дупки в черупката, които са им позволили да плуват и да ловят бактерии, защото фотосинтезата вече не била рентабилна заради недостига на слънчева светлина.

Астероидът преди 65 милиона години изтребил три четвърти от съществуващите видове. Ако няма водорасли в океана, които са в основата на хранителната верига, всички други животни биха умрели, обяснява Андрю Риджуел от университета на Калифорния в Ривърсайд.

Планктонът изработва половината от кислорода, който дишаме

Проф. Риджуел и колегите му анализират фосили на водорасли, запазени в глинести седименти от 66 милиона години. Те използват еволюционни компютърни модели за симулиране на поведението на микроорганизмите преди и след масовото изтребване. Преди него екзоскелетите на планктона, наричани кокосфери, във фосилната история са съвсем различни от запазените след катастрофата. Голяма дупка в тях показва, че са имали камшичета, подобни на опашки, чието движение им е помагало да плуват. Това насочва, че планктонът е развил способност да улавя храна за енергия при липсата на слънчева светлина.

Съвременните сродници на тези древни същества имат хлоропласти, които им позволяват да използват слънчевата светлина, за да произвеждат храната си от вода и въглероден двуокис. Тази способност за хранене с други организми и с фотосинтеза се нарича миксотропия.

В изследването са участвали и учени от университета в Саутхамптън.

 

Novini.bg
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини