Брокатът от гримове и козметика замърсява реки и езера

  • 16 октомври 2020 13:08

  • 273
  • 0
Брокатът от гримове и козметика замърсява реки и езера
© Pixabay

Учени откриха доказателства, че ситният брокат, който се използва за направата на гримове и бои за тяло, замърсява реки и езера. Според проучването биоразградимият брокат е също толкова замърсяващ , предава БТВ.

Брокатът съдържа в себе си микропластмаса, която при изхвърляне попада в почвата, реките и океаните и на практика не се разгражда. Миналата година водещи световни учени призоваха брокатът да бъде забранен, тъй като влияе зле на живота в океаните.

Новото проучване показва, че всички видове брокат влияят зле на морския и воден живот. За целта учените събрали вода, растения и водорасли от местни езера. След като ги поставили в аквариум в лабораторията, те дозирали шест различни вида брокат в течността.

Учени: Прането на изкуствени дрехи замърсява и сушата

Лабораторните тестове показват, че наличието на брокат драстично намалява растежа на растения в езерата, както и на микроскопични водорасли. Негативните резултати били отчетени след само 36 дни.

Традиционният брокат се състои от малко пластмасово ядро, което се покрива с алуминий и после отново с пластмаса. На няколко пъти са правени опити той да бъде заменен с биоразградима версия, но напразно. По-екологичните видове брокат са с ядро от целулоза, което се разгражда в природата.

Микропластмасата замърсява дори антарктическата екосистема

Novini.bg
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини