Елате с мир и пазете чистота, гласят правилата на НАСА за изследване на Луната

  • 14 октомври 2020 20:26

  • 24005
  • 2
Елате с мир и пазете чистота, гласят правилата на НАСА за изследване на Луната
© Pixabay

Новите правила на НАСА за изследователите на Луната гласят - без бой, без боклуци и без да навлизате на територията на исторически забележителности като базата на "Аполо 11", съобщиха БТА и Асошиейтед прес.

НАСА публикува насоки за програмата "Артемис", основани на договора за космоса от 1967 г. и други споразумения. САЩ и още 7 страни - Австралия, Канада, Италия, Япония, Люксембург, ОАЕ и Великобритания, подписаха споразумението за установяване на правила за космически изследвания. Чрез "Артемис" НАСА цели да установи устойчиви правила за изследване на лунната повърхност до 2028 г., като стъпка към изпращането на първата човешка мисия до Марс.

"Очертава се най-голямата коалиция от държави в историята за космическа програма и тя ще постави основите за евентуални експедиции до Марс", каза администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн. Той изрази надежда, че повече страни ще се присъединят към усилията човечеството да се върне на Луната до 2024 г.

"Продължавам силно да се надявам, че Русия ще се присъедини към Споразуменията "Артемис" и също така силно се надявам, че дори и да не го стори, Русия ще следва принципите в споразуменията, защото всичко, което правим, е да привеждаме в действие това, за което сме се съгласили в Договора за космоса от 1967 г.", каза той на пресконференция, цитиран от ТАСС.

Важно е да пътуваме до Луната не само "с нашите астронавти, а да носим и ценностите си", отбеляза и.д. ръководителят по международните отношения на НАСА Майк Голд, цитиран от АП.

НАСА представи план за завръщане на Луната до 2024 г.

Правило номер 1: Всички трябва да идват с мир.

Другите правила:

- Потайността е забранена и всички изстрелвани обекти трябва да бъдат идентифицирани и регистрирани.

- Всички членове се ангажират да помагат на астронавти в беда и извънредни ситуации

- Космическите системи трябва да бъдат универсални, оборудването на всички трябва да е съвместимо и научната информация да се споделя

- Историческите обекти трябва да се пазят и всякакъв вид космически отпадък да се изхвърля правилно

- Мисиите на роувърите и другите космически апарати не бива да се излагат на риск чрез неспазване на дистанция от страна на други апарати

Нарушителите ще бъдат приканвани да напуснат, поясни Брайдънстайн. Коалицията може да каже - вижте, вие сте в тази програма с всички нас, но не спазвате същите правила, каза той.

САЩ са единствената страна в света, изпратила хора на Луната - 12 души в периода 1969 г.-1972 г.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви на виртуалното заседание на Международния астронавтски конгрес в понеделник, че програмата "Артемис" е американска и той би предпочел модел на сътрудничество по подобие на Международната космическа станция.

Китай също е извън програмата. НАСА има забрана засега по закон да подписва двустранни споразумения с Китай.

Novini.bg
24005 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lisa

2020.10.15 | 01:56

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

2020.10.15 | 02:42

2
можеш ли да пуснеш също инфо как да си намеря жена за една нощ на луната?

Добави коментар

Водещи новини