Астронавт на ЕКА носи на МКС храна от родината

  • 12 октомври 2020 11:26

  • 293
  • 0
Астронавт на ЕКА носи на МКС храна от родината
© Getty Images

Астронавтът на Европейската космическа агенция Матиас Маурер ще занесе храна от родния си край в космоса, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.

Германецът Маурер, който е от провинция Саар, казва, че добрата храна е изключително важна за астронавтите по време на дългите космически мисии - не само за физическото, но и за психическото им здраве, предава БТА.

Готвачи от родния му регион от югозападна Германия този месец ще подготвят няколко блюда, подходящи за космоса и ще ги предложат за обществено обсъждане и гласуване. Събралите най-много гласове ще бъдат включени в космическото меню на Маурер за бъдещата му мисия, но той няма да ги е вкусвал, преди да стигне на борда на Международната космическа станция (МКС).

Космонавт призова от МКС да пазим планетата след замърсяването на водите в Камчатка

Местните специалитет от родния край няма да са единствената храна в менюто на астронавта, което включва многообразни продукти, за да се покрият хранителните и оперативни изисквания за мисията.

Заради двата часа физическа тренировка, провеждана на борда всеки ден и пълната програма от научни и технически дейности, от астронавтите се очаква да поемат средно по 3000 калории на ден в космоса. Две трети от тази доза калории идва от основния порцион на астронавтите, предварително подбран, подготвен и пакетиран от НАСА за целия период на мисията.

Останалата една трета от менюто е оставена на избора на екипажа. Астронавтите или сами си поръчват храните, или избират измежду менютата, подготвени от САЩ, Европейската космическа агенция, от Русия и от Япония.

Преди всяка мисия в космоса астронавтите участват в няколко дегустации на космическа храна, за да определят какви храни да им се подготвят. По време на тренировъчния процес те опитват множество различни храни и напитки и ги оценяват, за да помогнат за подготовката на хранителния запас за мисията.

Неотдавна Матиас е правил подобна оценка и си е дал сметка кои храни и напитки ще му липсват най-много. На първо място той поставя хубавото кафе и отбелязва, че за него е основен приоритет да се намери добра алтернатива на кафето за космоса. Трудно е да се приготвят и зеленчуци по начина, който покрива изискванията за трайност, защото всички ястия, изпращани на борда на МКС, трябва да остават стабилни и годни за употреба за две-три години, казва астронавтът.

Маурер ще е в екипажа на третата пилотирана мисия на "СпейсЕкс" догодина.

Последвайте канала на

Novini.bg
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини