Тоалетната в руската част на МКС за кратко излезе от строя

Космонавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) не са успели да включат тоалетната в руския сегмент на станцията, но оперативно са успели да отстранят техническата неизправност, съобщи ТАСС, като цитира космонавта Анатолий Иванишин.

"Санитарното ни устройство АСУ не се включва", каза Иванишин в разговор с центъра за управление на полетите, излъчен на сайта на НАСА.

На Земята стигнали до извода, че руските членове на екипажа на МКС трябва да сменят писоара. Специалист предложил на космонавтите два варианта - или се опитат да решат проблема на следващия ден и междувременно на посещават тоалетната в американския сегмент на МКС, или да сменят писоара. Космонавтите решили да ремонтират. След като сменили писоара, тоалетната вече работи.

НАСА тества титаниева тоалетна за 23 милиона долара на борда на МКС

В момента на МКС има две тоалетни - в американския и в руския сегмент. Още една тоалетна се очаква да бъде изпратена на станцията и да действа след скачването на многофункционалния лабораторен модул "Наука" тази година. Тоалетна има и в битовия сегмент на пилотирания кораб "Союз МС-16", който е скачен с МКС.

На борда на МКС сега са руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американският астронавт Крис Касиди, допълва БТА. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет