Около 40 процента от амазонските гори рискуват да се превърнат в савана

  • 06 октомври 2020 11:33

  • 379
  • 0
Около 40 процента от амазонските гори рискуват да се превърнат в савана
© Gettyimages

До 40 процента от амазонските гори могат да се превърнат в савана до края на века заради липса на валежи, предизвикана от климатичните промени, установи изследване, цитирано от Франс перс.

Горите са особено чувствителни при промяна на дъждовните режими в дълъг период от време ,като безводието в крайна сметка убива дърветата, предава БТА.

Феноменът води след себе си тежки до последствия, като загуба на тропически екосистеми и намалени способности за поглъщане на парниковите газове, причинени от човешката дейност.

Екип европейски учени използва последните атмосферни данни, за да симулира реакцията на дъждовните гори при промяна на режима на валежите. И най-вече последствията при продължаване на употребата на изкопаеми горива до края на века.

Специалистите констатирали, че валежите в Амазония са намалели дотолкова, че 40 процента от нейните гори могат да се превърнат в савана. Авторката на изследването, Арие Щаал от Стокхолмския център за устойчивост изтъква, че дъждовните гори създават свои собствени валежи чрез изпаренията, които влияят благотворно на растежа на дърветата. Но и обратният процес е в сила. Когато валежите намалеят, горите измират. "Липсата на дъждове води до засушаване, до повече горски пожари и до обезлесяване, като се навлиза в омагьосан кръг", изтъква Щаал.

Проучването отбелязва, че при загубата на дъждовни гори те много трудно ще могат да се възстановят. Освен басейнът на Амазонкса, и този на река Конго може да се превърне в савана ако не бъдат овладени климатичните промени.

Последвайте канала на

Novini.bg
379 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини