Изригване на вулкан е нанесло фатални поражения на цивилизацията на маите

30 септември 2020 13:47

Изригване на вулкан е нанесло фатални поражения на цивилизацията на маите
© Pixabay
416 0

Учени от Испанския национален изследователски съвет стигнаха до извода, че преди 1590 години древната цивилизация на маите сериозно е пострадала от катастрофалното изригване на вулкан, съобщава сп. "Протоколи на Националната академия на науките".

Фаталното изригване е било на вулкана Илопанго, което е убило всичко живо в радиус от 40 километра. Изследователите анализирали ядки от лед, извлечени от ледник в Гренландия.

Откриха гора, погребана от вулкан преди 10 млн. години в Перу

Учените също така провели радиовъглероден анализ на обгорели останки от дървета, открити в отлаганията от пепел на Илопанго. Оказало се, че страшното изригване е станало през 431 година от нашата ера. Пепелта се е разпространила на площ от седем хиляди квадратни километра, достигайки територията на Гренландия. Слой пепел с дебелина половин сантиметър е покрил тогава територия от два милиона квадратни километра.

Специалистите оцениха изригването на Илопанго като 50 пъти по-мощно от това на вулкана Сейнт Хелън през 1980 година, при което загинаха 57 души.

Откриха най-голямата и най-древна конструкция на маите в Мексико

Въпреки че взривът не се е отразил на по-голямата част от развитието на цивилизацията на маите от класическия период /300-600 г. преди нашата ера/, в околността около планината в продължение на много години никой не е живял, допълва БТА.

Novini.bg
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини