Ковчег превръща покойници в компост

  • 17 септември 2020 13:39

  • 970
  • 1
Ковчег превръща покойници в компост
© Pixabay

В Нидерландия може да се направи нещо добро за планетата дори и след като човек се спомине, ако бъде погребан в "жив ковчег" с мицел от гъби, който превръща останките му в компост, предаде Франс прес.

По този начин се обогатява почвата и се постига екологично рециклиране, твърди изобретателят на еко-ковчега Боб Хендрикс. Неговият проект "Жив пашкул" се зародил в лабораторията на Технологичния университет на холандския град Дефт още докато бил студент, предава БТА.

"В ковчега се използват структури от коренната система на гъбите, които в природата са най-ефикасни в рециклирането", твърди Хендрикс.

Една минута в ковчег за неносене на маска в Индонезия

Новото изобретение беше наскоро използвано при погребението на 82-годишна жена. Нейните тленни останки ще се разложат напълно след 2-3 години, докато при употребата на дървен ковчег, това става за десет.

"Гъбеното погребение" се включва незабелязано в екологичния цикъл, без замърсяване, като полученият компост служи за хранителна среда в полза на природата.

На външен вид "Живият пашкул" прилича на обикновен ковчег, с тази разлика, че цветът му е белезникав заради съдържащите се в него мицели. Във вътрешността му е положен мъх. Погребалният артикул е много по-лек от традиционните и струва 1500 евро.

Последвайте канала на

Novini.bg
970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.09.17 | 13:59

1
oshte nemam nikvi novini ot holandiq,vav vraska s edni raszadi

Добави коментар

Водещи новини