Археолози откриха епископска резиденция в Перперикон

  • 09 септември 2020 17:51

  • 1728
  • 1
Археолози откриха епископска резиденция в Перперикон
© Булфото

Изключително успешно приключи археологическият сезон на скалния град Перперикон. Археолозите и работниците си тръгват доволни от там.

След 5 години работа екипът на проф. Николай Овчаров попадна на търсената епископска резиденция. Комплексът, който беше разкрит през последните 3 месеца, е функционирал между 6 и 11 век.

Тук е бил духовният център на Родопите, твърди проф. Николай Овчаров.

Имаме 3 сгради -ротондата, в която се намираме в момента и която е била мавзолей на някой от епископите през 6 в., и две други сгради. Едната е била жилищна, доста представителна. И една много фина, малка, която тълкувам като ризница, където са се съхранявали одеждите на духовниците, заяви проф. Овчаров.

Археолозите се надяват догодина отново да са тук, тъй като имат много работа, а са и убедени, че ги очакват още ценни находки, предаде БНТ.

Нова находка на Перперикон

Novini.bg
1728 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рамзес7

2020.09.14 | 19:42

1
Този всеяден ,алчен и самопровъзгласил се за професор чукундур взема безотледно пари за разкопки отвсякъде.Толкова алчна гад няма в световната археология.Всъщност той е историк и не е учил археология.Известните археолози ги е гнус да говорят за него.Той е срам за семейството си достойни историци и особено за баща си професор Димитър Овчаров.Тази противна личност е богаташ от среден калибър защото взема пари от няколко места за да учи щерка му в чуждестранен колеж за 40 хиляди евро на година.И през цялото време лъже че открива нещо и следващата година пак го открива.Той е позор за цялата наука.Мисирки!Престанете да пишете да Офч.

Добави коментар

Водещи новини