Нови археологически разкрития в Провадия променят историята на Европа

  • 06 септември 2020 16:37

  • 13283
  • 0
Нови археологически разкрития в Провадия променят историята на Европа
© bulphoto

Известната солница в Провадия, която е сравнявана със златна мина разкрива все повече за миналото на хората, живели по нашите земи. Нови изследвания направени в Глазгоу сочат, че добивът на сол край Провадия е започнал около 5 600 години пр.н.е. с около 100 години по-рано, отколкото се смяташе досега, а това със сигурност доказва, че провадийският град е най-стария град в Европа, каза пред журналисти проф. Васил Николов, ръководител на разкопките, съобщава Булфото.

При проучванията е намерена малка керамична маска, която е уникална по рода си. Образът е смес между антропо и зооморфни черти, без уста, свързана с мъжкото начало, посочи Николов.

Продължават разкопките на "Хераклея Синтика" край Петрич

Двете дупчици в горната част подсказват, че е висяла на стена, или е била капак на керамичен съд, който се е вдигал и спускал. Заради пандемията тази година работата по проучването на обекта е започнала по-късно, но има възможност да продължи до края на октомври.

Това е 16-ят сезон, в който се работи по солницата. Тази година акцент е укрепителните системи, както и селищната част. Археолозите работят активно по проучването на две къщи, едната от които е била двуетажна, поне 400 квадратни метра.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини