Откриха гора, погребана от вулкан преди 10 млн. години в Перу

29 август 2020 21:21

Откриха гора, погребана от вулкан преди 10 млн. години в Перу
© Pixabay
19562 1

Геолози са открили в южните части на Перу, на територията на платото Алтиплано, вкаменена гора, погребана от вулканична пепел преди около десет милиона години, когато височината на Андите е била приблизително два пъти по-малка от настоящата, съобщи ТАСС, като цитира статия в сп."Сайънс Адвансис".

"Тези находки ни говорят, че височината на местността, както и видът растителност, са се променили рязко за много кратко време. Това потвърждава популярната теория, че тектоничните подеми в този регион на Андите са били бързи и кратки", казва Карлос Харамило, научен сътрудник от института Смитсониън, САЩ.

Обикновено древната растителност се съхранява в геоложката летопис под формата на отпечатъци от листа или от стволове на дървета, както и в залежите на въглеродни изкопаеми.

Ледниците в Перу са се стопили наполовина за 50 години

Много рядко учените се натъкват на т.нар. вкаменелости на гори, в които са запазени вкаменени стволове на дървета и кореновата им система. Всяка одобна находка е голямо събитие за палеонтолозите и биолозите, защото им позволява да разкрият подробности от живота на растенията от отдавна отминали епохи и да изучат климата през тези периоди.

Такова е откритието и на Харамило и колегите му на платото Алтиплано, която е една от най-младите части на Андите. Възвишението възниква относително скоро, преди около десет-дванадесет милиона години, след което височината й се увеличава почти два пъти. Геолозите все още не могат да кажат точно колко бързо се е формирало платото и при какви климатични условия се е случило това. Погребаната от вулкан гора е открита на няколко десетки километра южно от древната столица на инките Куско.

"Стволовете на дърветата, образците от вкаменена дървесина, листа и клони, които събрахме по време на екседицията, сочат, че тази флора е живяла в доста по-влажна среда, отколкото сочат климатичните модели, описващи онази епоха. Днес на Земята не съществува аналог на такъв климат, като се има предвид, че средните температури по време на миоцена са били значително по-високи от температурите на планетата днес", каза Камила Мартинес от института.
 

Novini.bg
19562 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2020.08.30 | 01:39

129884
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com

Добави коментар

Водещи новини