Слоновете в зоопарка на Варшава похапват медицински канабис срещу стрес

  • 26 август 2020 20:31

  • 777
  • 1
Слоновете в зоопарка на Варшава похапват медицински канабис срещу стрес
© pixabay

Слоновете в зоопарка на полската столица ще приемат медицински канабис за намаляване на нивото на стрес, съобщава БТА.

Терапията с медицински канабис за кучета и коне вече е позната в света, но "това вероятно е първият проект по рода си, насочен към слонове", каза ветеринарният лекар Агниешка Чуйковска, която ръководи програмата в зоопарка във Варшава.

Лекар предписа курабийки с канабис на 4-годишен

В него живеят три африкански слона и специалистите в зоопарка започват да изпробват ефекта върху животните на канабидиол във високи концентрации, който не предизвиква еуфория и не вреди на бъбреците и черния дроб на животните.

"Целта е да намерим нова, природна алтернатива на съществуващите средства за справяне със стреса, особено на лекарствата", каза Чуйковска.

Слоновете неотдавна загубиха доминантна женска и вече са подложени на постоянен контрол на стреса, който се измерва чрез хормонални промени и наблюдение на поведението. Проектът е дългосрочен и се очаква до заключения да се стигне след година и половина или две, каза ветеринарната специалистка. Противно на популярните схващания за дозите, нужни на големи животни, слоновете няма да вземат "тонове" канабис, каза тя. Първите дози ще са като тези, давани на конете - по десет капки канабидиол два или три пъти на ден. "Женската Фридерика вече го опита и не каза "не", добави Чуйковска.

Мая Йорданова
777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.31 | 21:05

1
Крайно време е марихуаната да се легализира и обложи с данъци!

Добави коментар

Водещи новини