Тревопасните животни са най-застрашени от изчезване

  • 06 август 2020 11:25

  • 657
  • 4
Тревопасните животни са най-застрашени от изчезване
© Pixabay

Тревопасните животински видове са най-застрашени от изчезване, в сравнение с хищниците и всеядните, установи международно проучване на британски и американски учени, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Най-голям е рискът за тревопасните влечуги, каквито са костенурките и за големите по размер тревопасни, каквито са слоновете. Тенденцията е валидна за всякакъв вид хабитат, от горите до пустините. Учените са анализирали съдбата на над 24 500 животински вида - живи и измрели, предава БТА.

Авторите на изследването са от няколко университета, сред които фигурират тези от щата Юта и лондонският "Импириъл колидж". Специалистите изтъкват, че е широко разпространено мнението ,че най-застрашени на нашата планета са хищниците. Това се дължи на факта, че ловните им територии са доста обширни, а нарастването на популациите им е слабо. Многобройни проучвания се съсредоточиха в миналото над съдбата на харизматични хищници, които наистина са в опасност.

Откриха най-стария прародител на тревопасните

Но всъщност в най-голям риск са тревопасните животни, като една четвърт от тях са заплашени от изчезване като вид. По думите на основната авторка на проучването Триша Атууд, най-притеснителното е , че 100 процента от морските тревопасни са застрашени. Тревопасните видове са най-многобройни в списъка на завинаги изчезналите от лицето на Земята. Но под голяма заплаха са също така и океанските хищници.

Каква е причината за уязвимостта на тревопасните? Според учените инвазивните видове, каквито са плъховете, насекомите и някои растения, вредят в по-голяма степен на тревопасните влечуги, отколкото на хищниците и на всеядните.

Последвайте канала на

Novini.bg
657 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
пурко

2020.08.06 | 12:17

1
Да му мислят веганите .
ами

2020.08.06 | 12:26

4

да ти го върна пак там?

a

2020.08.06 | 12:25

2
взе ми го от устата
пак откриха топлата вода...

2020.08.06 | 12:25

3
ми то е ясно - те пасат, а тях ги ЯДАТ!!!

Добави коментар

Водещи новини