Създадоха най-голямата досега 3D карта на Вселената

  • 27 юли 2020 14:50

  • 1365
  • 0
© Pixabay

Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от анализ и проучвания на повече от четири милиона галактики, предаде АФП.

„Усилията на стотици учени от около 30 институции по света са довели до създаването на картата, която е пълната история за разширяването на Вселената", заяви Уил Пърсивал от Университета във Ватерло в Онтарио, Канада.

В проекта, стартиран преди повече от две десетилетия, изследователите са вложили "най-точните измервания на историята на разширението на Вселената в най-дълго изучавания досега космически период", се казва в изявление на авторите.

Картата разчита на най-новите наблюдения на Sloan Digital Sky Survey (SDSS), озаглавена "удължено осцилационно спектроскопско изследване на Барион" (eBOSS), с данни, събрани от оптичния телескоп в Ню Мексико за последните шест години.

Телескопът "Хъбъл" откри нови данни за първите звезди от зората на Вселената

Младата Вселена след Големия взрив е сравнително добре позната чрез обширни теоретични модели и наблюдение на космическия микровълнов фон - електромагнитното излъчване на зараждащия се космос.

Проучванията на галактиките и измерванията на разстояния също допринесоха за по-доброто разбиране на процеса на разширяването на Вселената в продължение на милиарди години.

Кайл Доусън от Университета в Юта, който представи картата, заяви, че „изследователите са работили в продължение на пет години, използвайки най-съществените проучвания в космологията през последното десетилетие".

Астрофизикът Жан-Пол Кнайб от Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана, който инициира eBOSS през 2012 г., заяви, че целта е била да се създаде „най-пълната 3D карта на Вселената през целия живот на Вселената“.

За първи път изследователите показаха "небесни обекти, които показват разпределението на материята в далечната Вселена, галактики, които активно образуват звезди и квазари".

Novini.bg
1365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини