Глобалното затопляне застрашава рифовите риби

  • 17 юли 2020 18:12

  • 295
  • 0
Глобалното затопляне застрашава рифовите риби
© pixabay

Глобалното затопляне и замърсяването причиняват хормонални промени у рифовите риби и ги правят по-уязвими от атаките на хищници, съобщи ДПА.

Рибите, които живеят сред кораловите рифове, са изложени на въздействието на стресови фактори, произтичащи от човешката дейност. Сред тях е покачването на температурата на водата вследствие на климатичните промени и замърсяването със земеделски пестициди.

Първото по рода си научно изследване на специалисти от Австралия доказва, че тези стресови фактори влияят върху хормоналната секреция на рифовите риби, която регулира тялото и контролира развитието им, предаде БТА.

Хормоните контролират развитието на сензорни структури като ретината, ноздрите и страничната линия, с чиято помощ рибите засичат движенията във водата, включително приближаващи заплахи.

"Това е важно, защото животните използват сензорната си система за поведението си, включително за способността си да идентифицират и реагират на хищници", казва Уилям Фийни от университета "Грифит" в Австралия, един от авторите на изследването. Резултатите от проучването са публикувани в сп."Нейчър комюникейшънс".

То установява, че покачването на температурата с три градуса, каквито са предвижданията за 2100 г. заради глобалното затопляне, в комбинация със замърсяването са довели до намаляване на количеството тироидни хормони при рифовите риби.

Рибите, изложени на тези стресови фактори, показват нарушено сензорно развитие и по-голяма уязвимост на хищници. Когато получат допълнително тироиден хормон, вредният ефект на стресовите фактори се преодолява, установили учените.

Novini.bg
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини