Повече от 700 вида билки съхраняват природните паркове в България

  • 24 юни 2020 11:55

  • 342
  • 0
Повече от 700 вида билки съхраняват природните паркове в България
© Pixabay

Над 700 вида лечебни растения се срещат на територията на природните паркове в България като почти всички са диворастящи, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Това е близо 20 процента от всички видове растения у нас, уточняват от агенцията. Част от билките се използват в кулинарията, други са известни с лечебните си качества.

Според народната традиция всяка година на Еньовден /24 юни/ се берат 77 билки и половина за всички болести и една без име. Събирането на билки от естествените находища на лечебни растения се извършва съобразно изискванията на закона за лечебните растения. Когато събирането е за лични нужди не се изисква позволително. Всяка една защитена територия може с Плана си за управление да добави изисквания, в зависимост от спецификата на района и ресурса от лечебни растения, с който разполага.

На едно от първите места в света сме по произведени билки на единица площ

Също така отделни видове диворастящи лечебни растения се поставят под специален режим на опазване и ползване, когато биологичното разнообразие или ресурсите им проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция.

Много е важно всеки, който бере билки да е запознат с основните правила за събирането им: да не се обира цялото находище, а да се остави поне една трета или половината растения, за да може находището да се възстанови; да се събират растения от чисти места, далеч от шосета, промишлени и селскостопански зони; ако за лечебни цели се използва коренът, то той следва да се събере, когато растението е в период на покой - рано напролет, преди растението да е започнало да се развива или есента, след периода на вегетация, когато растението започне да отмира; ако се използват само цветовете, те се берат по време на тяхното разцъфване, но преди да има прецъфтели цветове; нежните тревисти растения се отрязват близо до земята с ножица или остър нож, а тия с по-груби стъбла - близо до върха; плодовете и семената се събират при пълната им зрялост. Много птици и други диви животни оцеляват през зимата благодарение на останалите семена и плодове по растенията. Когато се събират клонки и кори от дървета и храсти, това се прави рано напролет, преди да започне соко-движението в растението. Важно е да не се наранява растението и то да може да продължи нормално своето развитие.

Последвайте канала на

Novini.bg
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини