Писмо от Ван Гог и Гоген беше продадено на търг за 210 600 евро

  • 17 юни 2020 10:48

  • 264
  • 0
Писмо от Ван Гог и Гоген беше продадено на търг за 210 600 евро
© Pixabay

Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген до неоимпресиониста Емил Бернар, в което излагат възгледите си за тогавашната живопис, но споделят и за посещения в бордеи, беше продадено на търг в Париж за 210 600 евро, предаде АФП.

Писмото от ноември 1888 г. е написано от Ван Гог от Арл, но преди да бъде изпратено на Бернар, бележки по него е добавил и Гоген. То е от 1 или 2 ноември 1888 г.
Художниците пишат за създаването на асоциация на авангардните художници и споделят възгледите си за съвременната живопис, която според тях преминава през много важен период и е на път да се възроди.

"Аз, който вярвам във възможността за огромно възраждане на изкуството, който вярвам, че родина на това ново изкуство ще станат тропиците, мисля, че ние ще сме само посредници" - пише Ван Гог (1853 - 1890) на своя "скъп приятел Бернар". - Чак следващото поколение ще може да живее в мир".

"Гоген - продължава той - ме интересува много като човек. Отдавна ми се струва, че в нашия мръсен занаят на художници имаме огромна необходимост от хора с ръце и кураж на работници, с по-естествени предпочитания, по-влюбчиви по темперамент и по-благородни от парижките декадентски и унили булевардни особи. Гоген е "девствено създание с инстинкти на звяр. У него кръвта и сексът надделяват над амбицията".

Той споделя, че двамата са достатъчно близки, за да посещават заедно бордеите.

"Направихме няколко обиколки из бордеите и е много вероятно евентуално да отидем да работим там", пише Ван Гог. "В момента Гоген работи върху платно на същия нощен бар, който и аз рисувах, но с модели, които видяхме в бордеите. Обещава да стане красиво".

За последната страница Ван Гог отстъпва перото на Гоген (1848 - 1903), който отхвърля с привидна скромност комплиментите: "Не слушайте Винсент, и той, като Вас, лесно се възхищава" - пише Гоген. Той се съгласява с мнението на приятеля си, че новите художници ще се появят в тропиците и споделя, че иска да се върне там.

Френската аукционна къща "Друо" нарече писмото "изключително свидетелство за необикновената среща на двама големи художници и за увереността, че творчеството им ще предизвика революция в изкуството за бъдещите поколения".

Последвайте канала на

Novini.bg
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини