Индонезия предизвика изкуствени дъждове, за да се предпази от горски пожари

  • 28 май 2020 19:01

  • 1809
  • 0
Индонезия предизвика изкуствени дъждове, за да се предпази от горски пожари
© Pixabay

Индонезия започна да предизвиква изкуствени дъждове, за да предотврати възникването на големи горски пожари, които през сухия сезон отделят отровен дим - още една заплаха, която може да се прибави към вече съществуващата пандемия, предадоха Франс прес и БТА.

Миналогодишните пожари бяха едни от най-мащабните от 2015 г. Заради засушаването пламъците обхванаха около 1,6 милиона хектара горски масиви, най-вече на островите Суматра и Калимантан.

Хиляди бягат от големите горски пожари в Австралия

"Вземаме предпазни мерки, за да не се окажем в същата ситуация като миналата година", заяви Три Ханоко Сето от правителствената агенция по технологиите. Индонезийските власти през последните две седмици пристъпиха към използването на технология по обработване на облаците за изкуствено предизвикване на дъжд. Подобни валежи паднаха в провинция Риау и сега тази практика ще бъде приложена в Суматра и Калимантан. Изкуствени дъждове ще се предизвикват през целия сух сезон, който продължава до месец септември.

Миналата година горските пожари в Суматра и Калимантан бяха съпроводени с огромни облаци токсичен дим, които принудиха много училища да затворят врати. Пушеците се разпространиха и до съседните държави Малайзия и Сингапур.

Novini.bg
1809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини