Птиците фламинго могат силно да обичат и силно да мразят

  • 15 април 2020 10:28

  • 1603
  • 2
Птиците фламинго могат силно да обичат и силно да мразят
© Pixabay

Птиците фламинго могат да оформят приятелства за цял живот и да избягват екземпляри, с които не се разбират, установи изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Учени от британския университет в Ексетър наблюдавали ята фламинго в националния резерват "Слимбридж Уетлендс" в Югозападна Англия в периода 2012-2016 година.

Екипът на зоолога Пол Роуз установил, че обществата на тези пернати са със силно изразени социални връзки. Той изучил четири вида фламинго.

Всички те изкарвали по-голямата част от времето си с в обкръжение на "най-близки приятели". Тези странни връзки включвали тъй-наречените "женени" мъжки двойки, дори тройки и четворки.

Експерти на РИОСВ спасиха бедстващо розово фламинго в Китен (снимки)

По думите на Пол Роуз тези пернати не само си избират партньор за чифтосване. Тази тяхна хетеросексуална връзка е много трайна. Но други екземпляри търсят контакти "по интереси" и приятелства. В тях се включват женски и мъжки двойки. Тези връзки са дълготрайни, а не случайни и неустойчиви. Срещали се стабилни трио и квартетни формации.

Розовите птици имат дълъг живот. Някои екземпляри обитават "Слимбридж Уетлендс" от 60-те години на миналия век. Създадените връзки са много трайни. Явно те играят важна роля за оцеляването на вида в дивата природа, изтъкват учените.

Откритията на екипа ще помогнат на специалистите при отглеждането на тези птици в плен.

"Когато се местят фламинго от един зоопарк в друг, трябва много да се внимава установените приятелства в никакъв случай да не се нарушават", коментира д-р Роуз.

В изучаваните ята имало между 20 и 140 птици. В по-големите групи съществувало по-изявено социално взаимодействие. В същото време било установено, че в тесните "приятелски кръгове" трудно били допускани натрапници. И пернатите системно отбягвали екземпляри, с които не си допадали, допълва БТА.

Novini.bg
1603 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.04.15 | 16:12

1
А АКАДЕМИЦИТЕ ОТ БАН СЛЕД 30 ГОДИШНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ОТКРИХА,ЧЕ ВРАБЧЕТАТА СЕ ЧУКАТ БЕЗ ДА СЕ ОБИЧАТ

2020.06.09 | 10:40

2
умник си ми ти, умник... Дървен философ! Що не отидеш някъде да те поизследват и теб? По възможност ректално...

Добави коментар

Водещи новини