COVID-19 съживи стара традиция в Турция - пазаруване с кошница през прозореца

  • 30 март 2020 11:15

  • 976
  • 1
COVID-19 съживи стара традиция в Турция - пазаруване с кошница през прозореца
© Pixabay

Ковид-19 съживи една стара традиция в Турция - пазаруване с кошница, спусната през прозореца или балкона, пише в. "Дейли сабах", предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Отдавнашната практика, която и днес остава позната гледка по улиците на Истанбул, се възроди с пълна сила след забраната за излизане навън на хората над 65-годишна възраст, наложена от турските власти в борбата с коронавируса.

Възрастните хора дават заявката си, като викат през прозореца, и спускат завързана за въже кошница с поставени вътре пари. Продавачът измерва желаното количество от стоката и я поставя в кошницата, като си взима дължимото, за да може тя да бъде изтеглена обратно с въжето от клиента.

Над 1700 нови случая на COVID-19 в Турция през последното денонощие

Продавач в магазин за хранителни стоки от истанбулския квартал Ферикьой, община Шишли, споделя, че търсенето на този вид услуга е нараснало петкратно с разпространението на новия коронавирус.

"Преди получавахме по десетина поръчки на ден, а сега броят им достигна 50", казва пред АФП Зафер Гюндогду. "От каквото и да имат нужда възрастните, ние сме на разположение, като пълним спуснатите кошници или доставяме храна до жилищата им от 7 до 22 ч.", добави той.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
976 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.30 | 12:10

1
И в Италия пазаруват по същия начин ,но тяхното е от мързел

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини