Учени изследваха езера под антарктически ледници

  • 06 март 2020 14:00

  • 767
  • 0
Учени изследваха езера под антарктически ледници
© Pixabay

Учени събраха проби от езера на дълбочина 800 м под повърхността на антарктически ледници, за да научат повече за условията за микроскопичен живот, съобщи в. "Дейли мейл".

Езера от течна вода периодично могат да се образуват дълбоко под повърхността на Антарктида и да поддържат екосистема от микробен живот благодарение на изобилието на въглерод в леда. Във водата е имало 5400 процента повече органичен въглерод, отколкото е необходимо за поддържането на микробен живот. Изобилната храна вероятно е компенсирала липсата на светлина. 

"Те могат да ни научат много за планетата ни, защото екосистемите са опростени, без високи нива на организми" - каза Триста Вик-Мейджърс от Мичиганския технологичен институт, ръководител на експедицията до субглациалната езерна система Уиланс. - Така можем да отговорим на въпроси за живота, които трудно биха намерили отговор на други места".

Учените са открили бавноходки в субглациалните води. Тези микроскопични организми са сред най-издръжливите форми на живот в света, издържащи на екстремна радиация и температури, допълва БТА.

Novini.bg
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини