Кристиано Роналдо на 35: Пътят на една легенда

  • 05 февруари 2020 11:55

  • 1421
  • 0
Кристиано Роналдо на 35: Пътят на една легенда
© Gettyimages (архив)

Какво е чувството да си на 35 години, а вече да си смятан за легeнда не само във футбола, но и в спорта? Това знае Кристиано Роналдо, който днес празнува рожден ден.

Въпреки големите си успехи и лъскавия начин на живот, футболистът винаги демонстрира скромност и в повечето си интервюта казва, че помни от къде е тръгнал - а именно от бедно семейство в град Фуншау на остров Мадейра. Цялото му име е Кристияно Роналдо дош Сантос Авейро. Името му Роналдо е избрано от баща му, който се възхищавал на американския президент Роналд Рейгън. Често ще забележите Кристиано в присъствието на майка си Мария Долорес или сред други членове на семейството си. Роналдо често публикува снимки и на децата си и жената до себе си Джоржина. През годините името на Роналдо бе замествано с скандали за изнасилвания, но обвиненията отпадаха.

GettyImages

Футболистът винаги е казвал, че се чувства най-добре, когато играе футбол, но големият му успех е семейството. Не се притеснява да споделя и за тежките моменти със смъртта на баща си, който е имал проблеми с алкохола. Гордее се и с децата си, които, по негови думи, иска да ги научи сами да се справят с живота. Роналдо е една от звездите на спорта, които дарява за благотворителни компании. Освен футбола, той отдавна се занимава и с бизнес начинaния, като има своя марка бельо.

GettyImages

За да стигне до тези успехи пък пътят на Роналдо не е лек. Живее в бедно семейство с минимални възможности. Футболът обаче го вади от мизерията - буквално и преносно. Талантът му е забелязан от ръководството на португалския гранд "Спортинг Лисабон". В академията той постъпва едва на 12 години. Дебютния си професионален мач прави на 17 години. През 2019 г. от клуба дори обявиха, че има идея стадионът "Жозе Алваладе" да бъде преименуван на Кристиано Роналдо.Малко след дебюта си младият футболист е забелязан и от големите европейски грандове. А за негов ментор се смята и сър Алекс Фъргюсън, тогава мениджър на Манчестър Юнайтед. Големият треньор настоява Роналдо да играе при "Червените дяволи". Така през 2003 г. Роналдо отива да играе на Острова. Става един от най-резултатните играчи и бързо е заобичан от публиката. През годините Фъргюсън и Роналдо остават близки.

GettyImages

През 2009 г. Роналдо отива в испанския гранд "Реал Мадрид" и започва с големите рекорди. Печели пет пъти "Златната топка", избиран е неколкократно за футболист на годината. Сред другите рекорди са - най-много голове в Шампионската лига, включително в груповата фаза на Шампионска лига и за един сезон  в Шампионската лига. Роналдо е и първият футболист със Златна обувка четири пъти. Португалецът има и най-много голове в европейски клубни турнири.

GettyImages

Има и немалко успехи в националния футбол. Той е футболистът с най-много участия в Националния отбор на Португалия, вкарал и най-много голове. През 2016 г. на Европейското първенство във Франция става европейски шампион.

През годините, а най-вече след като заиграва за "Ла Лига", Роналдо влиза в професионално съперничество с друга голяма звезда на футбола Лео Меси. Освен че двамата са противници по линия "Реал Мадрид" - "Барселона", те си съперничат и за индивидуалните отличия. Така например всички изтъкват, че Меси има повече "Златни топки" от португалеца - шест. Според някои обаче аржентинецът не може да се похвали с успехите на национално ниво, каквито има Роналдо, например.

Роналдо впечатли майките със специална снимка

"Роналдо: С Меси сме като Сена и Прост", "Меси изпревари Роналдо по клубни голове", "Алгоритъм определи кой е по-добър между Меси и Роналдо", "Меси диша прахта на Роналдо в Истаграм" (sportal.bg) са само част от заглавията, които описват голямо съревнование между двамата.

Роналдо е този, който повече говори по темата и се сравнява. Изтъква, че той е вкарвал в повече от едно първенство, докато Меси е играл само в испанското и успехите му се дължат на "Барселона". Роналдо смята, че превъзхожда и по-младия си колега физически. В интервюта загатва, че има амбиция да не се отказва скоро от футбола. Това могат да си пожелаят всички негови фенове, а и не само.

Междувременно във Фейсбук хиляди фенове честитиха рождения ден на Роналдо.

"За моя 35-и рожден ден имам специална изненада за вас!", каза той, публикувайки специално видео обръщение към феновете си.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини