Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен

  • 03 февруари 2020 14:41

  • 366
  • 0
Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен
© Pixabay

Противно на широко разпространеното мнение, че Бетовен е бил напълно глух към края на живота си, американски учен твърди, че гениалният композитор все още е чувал с лявото си ухо, предава БТА.

Според проучване, направено от професора по музикология Тиодор Албрикт от университета Кент и цитирано от "Дейли мейл", Бетовен все още е могъл да чува през 1824-а, три години преди да се спомине на 56-годишна възраст.

Проф. Албрикт проучил всички 139 тефтерчета, чрез които Бетовен общувал писмено с околните, когато слухът му се влошил. В тях той открил 23 отправки за това какво може да чува. От тях било видно, че лявото му ухо не било напълно загубило способностите си.

Бетовен оглушава заради отравяне с олово

По този начин американският професор оборва схващането, че на 44 години Бетовен вече е страдал от силно изразена загуба на слуха. В този ред на мисли Албрикт изтъква, че великият композитор не е писал глух един от шедьоврите си - Деветата симфония.

Ученият оборва и тезата, че Бетовен е дирижирал премиерата на това произведение без да чува певците, оркестъра и финалните аплаузи.

Последвайте канала на

Novini.bg
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини