Мозък на мъж се е превърнал в стъкло при изригването на Везувий

  • 23 януари 2020 16:57

  • 2504
  • 0
Мозък на мъж се е превърнал в стъкло при изригването на Везувий
© pixabay

Високите температури при изригването на вулкана Везувий в Италия са били толкова мощни, че са превърнала мозъка на една от жертвите в стъкло. Това показва ново открити на учените, съобщава БТА.

Вулканът е изригнал през 79 г. сл. Хр., убивайки хиляди и унищожавайки римски селища близо до съвременния град Неапол. Град Херкулан е бил погребан под вулканична лава.

Екип от изследователи проучи останките на една от жертвите, открита в града през 60-те години. Изследване, публикувано в „New England Journal of Medicine“, показва, че от черепа на жертвата са извлечени фрагменти от стъклен, черен материал. Изследователите смятат, че черният материал представлява стъкловидни останки от мозъка на човека.

Според учените, трансформацията се дължи на процесът витрификация, при който материал, изгарящ при висока температура и след това охлаждащ се бързо, се превръща в стъкло.

Смята се, че жертвата е мъж в средата на 20-те. Той вероятно е загинал моментално. Анализът на овъглена дървесина, открита в близост до тялото, показва, че е достигната максимална температура от 520 градуса. Това предполага, че "екстремната топлина е била в състояние да възпламени телесните мазнини и да изпари меките тъкани", преди "бърз спад на температурата", се посочва в доклада.

Археолозите проучват останките на Херкулан - другото известно римско селище, разрушено от Везувий преди векове.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини