Китайците варили бира по два начина преди 6000 години

  • 22 януари 2020 11:06

  • 394
  • 0
Китайците варили бира по два начина преди 6000 години
© Getty Images/Guliver

Древни амфори разкриха, че хората на територията на Китай са варили бира по два начина преди 6000 години, за да получат различно алкохолно съдържание, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

За единия метод са използвали покълнало просо, семена от трева и ориз. Така бирата е ставала по-слаба.

При другия са използвали стартиращ агент, плесенясала трева и зърна.

В България вече се произвеждат над 120 марки бира

Учени от Станфордския университет са изследвали парчета от девет неолитни амфори, използвани за транспортиране на бира, вино и зърно. Така са определили двата пивоварни метода.

Възможно е хората Яншао в Динцун да са правели експерименти как да получат по-добра бира, или да са варили няколко вида алкохол за различни цели. Хилядолетия по-късно, двата метода са описани в литературата, като по-слабата напитка е наречена "ли", а по-силната "цзю".

Производството на алкохол от зърнени култури е на два етапа. При първия скорбялата се хидролизира до захари, подходящи за ферментация с помощта на ензими. Вторият етап е самата ферментация, при която дрожди преобразуват захарите в етилов алкохол и въглероден окис.

При варенето на бира с малц тези процеси се извършват независимо, един след друг. При използването на стартиращ агент те са едновременни.

В Русия няма бира

Последвайте канала на

Novini.bg
394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини