Астрономи разкриха как изчезва вода на Марс

18 декември 2019 11:07

Астрономи разкриха как изчезва вода на Марс
© Pixabay
1140 1

Американски астрономи наблюдаваха загадъчни ултравиолетови сияния на Марс, които позволиха да се разкрие как на повърхността и в атмосферата на Червената планета изчезва огромно количество вода, съобщи Сайънс алърт. Те анализирали данни, събрани от сондата "Мейвън" на НАСА.

Оказало се, че сияния има в 14-80 процента от общото време на дневните наблюдения. Броят на сиянията се увеличава с доближаването на планетата по елиптична орбита към Слънцето. По-рано се смяташе, че този феномен е относително рядък на Червената планета.

Ултравиолетови или протонни полярни сияния възникват, когато слънчевият вятър се сблъсква с водородни облаци около Марс. Водородните йони с положителен заряд отнемат електрони, изпускайки ултравиолетово лъчение. При това водородният облак се формира за сметка на загубата на вода на планетата. Увеличената температура на марсианската атмосфера през лятото става причина водните пари да се издигнат на по-голяма височина, където се разлагат на водород и кислород под въздействието на ултравиолетовите лъчи.

По думите на учените, наблюдаването на протонно сияние дава възможност да се проследят загубите на вода и взаимодействието на слънчевите лъчи с горните слоеве на марсианската атмосфера.

БТА
1140 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Val

2019.12.18 | 12:33

144458

Доста опростено, за да не са го открили досега.

Дано обяснява и за Перник!

Добави коментар