Хиляди планети, 10 пъти по-големи от Земята, може да кръжат около огромни черни дупки

  • 27 ноември 2019 14:19

  • 1055
  • 0
Хиляди планети, 10 пъти по-големи от Земята, може да кръжат около огромни черни дупки
© Pixabay

Хиляди масивни скалисти планети може да орбитират около свръхмасивни черни дупки по същия начин, както Земята кръжи около Слънцето, съобщава в. "Дейли мейл". До тази заключения стигнаха японски учени.

Сегашните теории за формиране на планети навеждат на мисълта, че образуването им е свързано с частици прах в диск от материя, обграждащ млада звезда. Младите звезди не са единствените обекти с прашни дискове около тях. Подобни дискове са открити също около супермасивни черни дупки.

Специалистите констатирали, че е възможно планети да се формират от прах, съдържащ се в дискове около черни дупки. "Изследването ни може да открие ново поле за астрономията, свързано с обграждащи черни дупки прашни пръстени", заявиха учени от университета в Кагошима, Япония.

Супермасивна черна дупка, като Стрелец А в центъра на Млечния рът, вероятно се формира при експлозия на супермасивна звезда в началния етап от съществуването на Вселената.

Астрономи откриха нов тип черна дупка

Някои супермасивни черни дупки са обградени от голямо количество материя под формата на плътен диск. Той може да съдържа прах, чиято маса е 100 хиляди пъти по-голяма от слънчевата или 1 милиард пъти по-голяма от тази на млада звезда.

"Прашният диск около черна дупка е толкова плътен, че интензивната радиация от централната зона е блокирана и се формират зони с ниски температури", заяви ръководителят на екипа Кеичи Вада.

След като теорията за формиране на планети около "нормална" звезда била приложена за големи прашни дискове около черни дупки, специалистите стигнали до извода, че е възможно планети да се образуват в зони с ниски температури за няколкостотин милиона години. "Получените резултати разкриват, че десетки хиляди планети, чиято маса е 10 пъти по-голяма от тази на Земята, може да се формират на разстояние 10 светлинни години от черна дупка", каза Еичиро Кокубо от Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Последвайте канала на

БТА
1055 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини