-
11 ноември 2019 20:24
- 2877
- 2
По данни на ООН около 1,3 млрд. тона храни се изхвърлят всяка година в световен мащаб, което вреди не само на околната среда, но и на климата, съобщава БНР.
Подобно безсмислено разточителство е сред основните проблеми пред човечеството, смята нюйоркският готвач Макс Ла Манна, който е автор на книгата "Повече растения, по-малко отпадъци".
Пред Би Би Си разказа, че и баща му също е бил главен готвач, който го е учил да не изхвърля храна.
Днес на нашата планета живеят почти 9 млрд. души, от които 820 млн. страдат от недохранване.
Според Ла Манна хората често купуват много храна – повече отколкото им е нужно и заради това той съветва да се прави списък с необходимите продукти. Той посочва, че е по-добре първо да се използва вече купената храна, преди да се ходи отново в магазина.
Правилно съхранение
Храната се разваля, ако не се съхранява правилно. Картофи, лук, домати, чесън и краставици не трябва да се държат в хладилник, а на стайна температура.
Зелените салати, лук, спанак и др. може да се държат в купа с вода.
Ако виждате, че имате излишен хляб, може да го сложите във фризера.
В супермаркета не избирайте най-красивите на външен вид плодове и зеленчуци, тъй като те не са по-вкусни от останалите, които често се изхвърлят.
А ако имате възможност купувайте пресни продукти от производител или фермерски пазар.
Според нюйоркския готвач остатъците също са полезни. Ако често готвите и постоянно ви остава нещо недоизядено, отделете си един ден в седмицата, когато ще ги стоплите или ще ги сготвите отново по различен начин. Така храната няма да отиде на боклука, а освен това ще икономисате време и пари.
Не забравяйте за камерата
Най-лесно е запазването на храни в камерата. Например, ако са ви останали твърде меки за салата зеленчуци, можете да ги замразите, а след това да ги сготвите.
Във фризера може да сложите дори недоядена супа, която после само трябва да се стопли.
Приятно е да се излезе от офиса за обяд с колеги, особено в любим ресторант, но е най-добре да си носите храна от дома, смята Ла Манна.
От остатъци, които не сте сложили в ястието, можете да си направите бульон – зеленчуци, олио или масло, любимите ви подправки – и готово.
Последвайте канала на
Свързани новини
Титлата вече е само мираж за Ливърпул след болезнен провал в дербито с Евертън
ПСЖ счупи рекорд в Лига 1, Мбапе подобри лично постижение
Рискована ли беше зимната селекция в Ботев?
Играйте и спечелете със Sportal.bg!
Манчестър Юнайтед се нуждаеше от два обрата, за да пречупи най-слабия отбор в Премиър лийг
Няколко са причините, заради които Чави се е съгласил да остане в Барселона
Коментари 2
Добави2019.11.12 | 11:39
Най-лесно да научиш някого да не изхвърля храна е като му намалиш драстично заплатата. В България за това не се изхвърля много храна, защото работодателите ни се грижат за нас, даже някои въобще не плащат.
Добави коментар
Водещи новини
Борисов: Честито на ПП-ДБ за новата коалиция с Възраждане, БСП и ИТН. Ще се изредят поне още 5-6 правителства
25 април 202409:58
Пеевски: Коалицията на „пудела“ ще се радва много малко на грабежа
25 април 202410:22
ЦИК с призив към избирателите: Проверете дали сте в предварителните избирателни списъци
25 април 202408:25
Как партиите влизат в битката за гласовете на избирателите?
25 април 202409:37
Костадин Паскалев: Ваня Григорова поиска разговор с нас, Столична община ѝ била тясна
25 април 202409:16
Елена Йончева: Свободата е в мен
25 април 202408:42
НА ЖИВО: Парламентът събра кворум от втория път, разглеждат освобождаването на Росен Желязков
25 април 202409:24
Доц. Ангел Кунчев каза какво ще стане, ако се обяви епидемия от коклюш
25 април 202407:52
Александър Николов: "Булгаргаз" работи като политическа маша
25 април 202409:05
2019.11.12 | 06:41
Това не е негова работа.
А и това по хотелите и фаст фууд не е храна а химия.