Популацията на насекомите е намаляла с една трета

Учени от Мюнхенския технически университет установиха, че популацията на насекомите в много региони на света е намаляла с една трета, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Това се дължи на влиянието на човешката дейност върху биосферата. Загубата на много видове насекоми се дължи не само на интензивно обработваните с инсектициди земеделски площи.

Тя е налице в горите и в охраняемите природни територии. Изследователите събрали насекоми от около 2700 вида на 300 участъка. Оказало се, че броят на насекомите от много видове за последното десетилетие силно се е съкратил. А много от редките видове вече не се срещат на териториите, които са обитавали преди това. От 2008 година насам биомасата на членестоногите в горите е намаляла с 40 процента, а на пасбищата се е снизила до една трета от предишните й стойности.

Изчезването на насекоми се регистрира във всички видове гори, изучени от изследователския екип. По думите на учените това явление е неочакван и тревожен признак, който може да има много пагубни последствия за човечеството.

Коментари

  1. 2019.11.01 | 12:12

    Незнам какво са измервали,но в Германия беше абсолютна напаст от комари и кърлежи това лято.

    1. 2019.11.01 | 13:26

      Неграмотен се пише слято, за разлика от "не знам".

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет