Дух на монах пази Аладжа манастир

  • 15 октомври 2019 14:50

  • 2465
  • 0
Дух на монах пази Аладжа манастир
© Булфото (архив)

Дух на митичен монах пази скрити съкровища край Аладжа манастир.

Във вековната гора, северно от Варна, където се намира светата обител, се намира гробът на Рим папа. Лобното място на мистичния пазител е оформено като легло, постлано с памук.

"Хората от древни времена са смятали, че като си скрият най-ценното в такова свято място, боговете и духовете ще ги пазят. Според легендата около Аладжа манастир има дълбоко подземие, в което са скрити големи съкровища, укрити по време на османското нашествие. Информацията дължим на братята Карел и Хермин Шкорпил и сътрудниците на Варненското археологическо дружество, които още преди 100 г. обикалят околностите и записват всички предания, които местните хора споделят", разказва пред в. "България Днес" Валери Кинов, главен уредник на музейния комплекс.

Рим папа е известен още и като Урум папаз (което в превод от турски означава "християнски свещеник"). Излиза веднъж в годината, обикновено пролет. Когато види някой човек измежду дърветат, го пита "Има ли на Хачуката (името на местността) пръчки за каране на коне? Жените раждат ли още и телят ли се кравите?". Чуе ли утвърдителен отговор, казва: "Има още време" и изчезва също тъй внезапно, както се е появил.

В околността се носят много митове. Някои казват, че са попадали на тайни врати и прокълнати пещери. Руският изследовател и пътешественик Виктор Тепляков споделя, че по време на Руско-турската война през 1828-1829 г. млад монах издирвал съкровищата на манастира. Не след дълго го открили в безсъзнание пред прокълната пещера. Джобовете на расото и ръцете му били пълни със скъпоценности. Днес никой не може да каже къде е точното място на тази тайнствена ниша.

"Аз знам! Казано ми е от Рим папа, защото разговарям с него, но не мога да кажа. Не ми позволява", допълва шеговито Кинов.

На територията на самия музеен комплекс няма набези от иманяри. Около него уредникът на музея не веднъж е виждал изкопи от търсачи на съкровища. Дали са открили нещо или не, остава в тайна.

Последвайте канала на

Novini.bg
2465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини